Загребу смета истина да су Хрвати извршили масакр у Двору

Срна
Загребу смета истина да су Хрвати извршили масакр у Двору

Београд - Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да у Хрватској негодују због данског документарног филма "15 минута - Масакр у Двору", који баца велику љагу на њихов "свети домовински рат и акцију жОлујаж" јер се из њега може закључити да су убице хендикепираних људи могли бити само припадници Хрватске војске.

Штрбац, који је у одјавној шпици филма потписан као савјетник, напомиње да су дански продуценти на хрватске захтјеве да се филм преправи одговорили да ће код имена српског генерала Милета Новаковића, који се појављује у филму, написати да је у вријеме када је вођен разговор осуђен у Хрватској за ратни злочин, али не за овај у Двору.

"Нисам видио да ли ће још нешто мијењати на одјавној шпици, али не би ме зачудило да избришу моје име као савјетника како би удовољили хрватским захтјевима, јер ипак су они једним дијелом финансирали тај филм као копродукција", каже Штрбац.

Он наводи да не вјерује и да ни у лудилу не може повјеровати да би Данци нешто у самом садржају овог документарца мијењали, него само евентуално на одјавној шпици, тамо гдје су се захваљивали и побројали све учеснике ко је у каквој улози био.

"Али то у суштини не мијења ништа и свако ко буде гледао тај филм, моћи ће закључити, што и ови који се буне - да су те људе побили једино Хрвати", рекао је Штрбац.

Штрбац сматра да ће овај документарни филм наставити да се приказује у свијету као што је и приказиван и до сада, али да га једино у Хрватској још дуго неће видјети.

"Хрвати траже да се промијени суштина филма, да би гледалац добио потпуно други утисак - да Хрвати буду приказани као свеци, као да су они спашавали Србе из колоне од самих Срба који су их убијали, чак су и гинули неки Хрвати спашавајући Србе", рекао је Штрбац.

Штрбац се сагласио са оцјеном данских продуцената, који су замолили РТС да не емитује овај филм, да је у Хрватској толико ескалирала ситуација због филма о злочину у Двору да пријети опасност по живот људима који су били дио њихове екипе.

"Међу њима је најугроженији Саша Косановић, новинар ХРТ-а, Србин, који је тада одређен у име своје куће да се нађе при руци тој екипи, с обзиром на то да је то данско-хрватска копродукција. Он је обављао техничке ствари у вези са успостављањем котаката са неким установама, људима, на терену", каже Штрбац.

Он је подсјетио да је угрожен и директор Хрватског аудиовизуалног центра Хрвоје Хрибар, гдје се у Хрватској тражи не само његова смјена, него се траже главе људи који су учествовали са хрватске стране у том филму.

Штрбац је навео да ни он није заобиђен у хрватској штампи, гдје се поставља питање како савјетник на филму може бити "један од највећих мрзитеља Хрвата, највећи фалсификатор, лажов". "У хрватској штампи још се може прочитати да је све то Савина пропаганда и да су сви пали под његов утицај", додаје Штрбац.

Он је навео да филм обрађује сцену са убиством хендикепираних људи у Двору и то пред данским Унпрофором, који све то гледају са своје осматрачнице, те да је ријеч о психолошкој драми данског команданта који је наредио својим војницима да се не мијешају.

"Дански војник виче, зове свог командатна, каже, има их /убице/ на нишану, а овај каже - жНе, не смијете се мијешатиж", рекао је Штрбац, наводећи да тај дански командант у филму разговара са свим учесницима и након 20 година размишља да ли је поступио исправно и да ли би сада нешто мијењао.

Он је оцијено да је те хендикепиране људе убила мржња јер је искључено користољубље, пошто су то људи који ништа нису имали осим штака и инвалидских колица, без имовине.

Штрбац подсјећа да је хрватски официр Матија Ципрић, чија је јединица, како се сумња, побила хендикепиране рекао да је он велики католик и да у основи његове вјере није убијање немоћних, него је то својствено православним, а Ципрића од малих ногу зову - усташа.

Штрбац напомиње да је извјесни Ивица Панџа Оркан у Хрватској још у августу, када је тај филм приказан први пут на РТС, након премијере на фестивалу у Сарајеву, поднио кривичне пријаве против државе Хрватске и учесника на филму.

Он додао да је тек сада то имало одјека, пошто су на власт у Хрватској дошле најмрачније десничарске снаге, чији поједини министри отворени профашисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана