Zagreb optužio Beograd da žrtve koristi u propagandne svrhe

Glas Srpske
Zagreb optužio Beograd da žrtve koristi u propagandne svrhe

Zagreb - Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu, u sjedištu UN u Njujorku, "manipuliše i plasira lažne podatke", te da stradanje žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova nisu naveli koji su za njih sporni dijelovi izložbe, ali dodaju da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su, kako tvrde, "organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone žnajgrublje falsifikatež".

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u saopštenju.

Ukazujući da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj, iz hrvatskog Ministarstva ocjenjuju da organizovanje izložbi na takav način "ne doprinosi pomirenju, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske saradnje u jugoistočnoj Evropi".

Agencija Hina tvrdi da se "od izložbe ogradio i UN, uz obrazloženje da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njeno održavanje u prostorijama UN ne implicira da je UN prihvata".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je u sjedištu UN u Njujorku izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav", koja je prva je izložba međunarodne ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u UN, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Glavni cilj izložbe je njegovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrjebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja je prvi put postavljena u UN o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana