Zagreb iznanadila vijest o promjeni stava Ljubljane

Srna
Zagreb iznanadila vijest o promjeni stava Ljubljane

Zagreb - Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske saopštilo je da je iznenađujuća vijest o slovenačkom preispitivanju pozitivnog stava prema ulasku Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/, ističući da će hrvatska diplomatija nastaviti da zagovara pristupanje toj organizaciji.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je Slovenija do sada podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u, ali da sada zbog bilateralnog pitanja granice najavljuje blokadu procesa koji Evropska komisija i članice EU aktivno podržavaju.


"Hrvatska diplomatija će nastaviti u kontaktima s Briselom, te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše privredne, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike", dodaje se u saopštenju.

Slovenija je danas u Briselu obavijestila ambasadore zemalja EU da ne može da podrži članstvo Hrvatske u OECD-u, nakon što je Hrvatska odbila da prizna arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenačkoj granici.

OECD ima trenutno 35 država članica, privredno najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći da počne pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana