Загреб: Украдена биста Иве Лоле Рибара

 Загреб:  Украдена биста Иве Лоле Рибара 04.03.2018 22:44 | Танјуг

Загреб - Биста партизанскога народног хероја Иве Лоле Рибара украдена је данас с постоља споменика из парка у Прилазу баруна Филиповића у Загребу, потврдила је загребачка Полицијска управа.

Полиција наводи да је биста украдена раније данас, а нестанак су, како се наводи, пријавили грађани у 14,45 сати.


Прикупљене информације о бисти полиција ће, најављено је, објавити у понедјељак.

Бисту Иве Лоле Рибара у парк у Прилазу баруна Филиповића поновно је поставио у октобру прошле године градоначелник Милан Бандић након што је почетком 90-их скинута са свог постоља.

Недуго након тога покренута је иницијатива Клуба одборника Неовисни за Хрватску за уклањање бисте, заједно с Бандићевим амандманом, којим је пристао на преиспитивање процедуре о постављању бисте коју је сам свечано открио.

Почетком децембра одлучено је да Иво Лола Рибар остаје у парку јер одборници загребачке Градске скупштине нису прихватили иницијативу странке Неовисних за Хрватску.

У два наврата, биста је била уништена графитним спрејем.

Иво Лола Рибар рођен је у Загреб 1916., а погинуо на Гламочком пољу у БиХ 1943.

За вријеме студија приступио је комунистичкој омладини те 1937. водио омладинску комисију ЦК КПЈ, а од 1937. је био и секретар ЦК СКОЈ-а и на тој дужности остао је све до своје смрти.

Као члан ЦК КПЈ и Врховног штаба учествовао је у организовању партизанскога покрета.

Био је један од најближих сарадника Јосипа Броза.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица