Загреб: Истовремено протест због увођења војног рока и скуп подршке

Срна
Загреб: Истовремено протест због увођења војног рока и скуп подршке

Загреб - Испред зграде Министарства одбране у Загребу данас су готово у исто вријеме одржани протест због увођења војног рока и скуп подршке увођењу обавезног служења војске.

И док једни тврде да је Хрватској неопходан војни рок јер добро дјелује на младе, други поручују "шаљите своју, а не нашу дјецу у војску", јавља ХРТ.


Учесници протеста због увођења војног рока, који је организовао покрет Радничка фронта, тражили су "улагање у образовање, а не у ратовање" извикујући "Градите творнице, а не касарне".

Са овог скупа је поручено да желе друштво које ће улагати у образовање, науку, културу и здравство, а не у авионе, хеликоптере, тенкове и шаторе.

На транспарентима се могло прочитати "Радник, не ратник", "Топовско месо не храни гладан народ", "Рат против милитаризације", "Шаљите своју, а не нашу дјецу у војску", а окупљени су уз бубњеве извикивали "Рат је готов", "Нећемо гинути за тајкуне и политичаре", "Нисам дијете Хрватске него оца и мајке".

Марко Милошевић из Радничке фронте рекао је да нико не жели у рат за интересе геополитичких елита НАТО савеза.

Насупрот њима, у организацији Удружења хрватских ветерана из Ђурђевца одржан је скуп подршке војном року.

Скуп је подржао и саборски заступник Жељко Гласновић који је рекао да Хрватска треба, угледајући се на друге државе, активну или пасивну одбрану и подсјетио до Хрватска има обавезу према НАТО-у "да подигне војни буџет на два одсто".

"Посљедњи догађаји, заједничке војне вјежбе, покушај војног удара у Црној Гори, стање у Републици Српској захтијевају војну обуку", оцијенио је Гласновић.

Он је додао и да су млади мушкарци сваке године "све више феминизирани".

Скупове је осигуравао велики број интервентих полицајаца, који су стали између двије групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана