Zaev okrenuo ploču, prije tri mjeseca bio neutralan oko KiM

Srna
Zaev okrenuo ploču, prije tri mjeseca bio neutralan oko KiM

Skoplje - Makedonska vlada saopštila je da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESKO uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije.

Vlada je to saopštila iako premijer Zoran Zaev prije samo tri i po mjeseca u ekskluzivnom intervjuu za srpsku Prvu televiziju izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.  

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da "razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama", da u slučaju otvorenih pitanja "vodi politiku dobrosusjedske i regionalne saradnje", ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESKO "uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije".

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je početkom maja da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u UNESKO biti neutralna.

Na pitanje Prve televizije kako će Makedonija glasati prilikom budućeg izjašnjavanja o prijemu Kosova u Unesko, Zaev je kratko odgovorio:

"Neutralno".

Zaev je tada takođe izjavio da želi da gleda u budućnost i da je spreman da povuče svoje "pretjerane" izjave, koje je dao na račun vlasti u Srbiji.

Makedonska vlada je još 2008. donela odluku da ta bivša jugoslovenska republika podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

Ranije danas, makedonska agencija "Makfaks" javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u UNESKO i ocijenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo inostranih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESKO, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaviještajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije".

Naveo je da je za tu odluku bilo nekoliko razloga, ali da su "nadležni organi" ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom djelovanju.

On nije htio da iznosi detalje, ali je istakao da Srbija želi da ima dobre odnose sa Makedonijom, ali i da mora da se pripremi i prilagodi novim okolnostima.

"Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju", rekao je Vučić.

Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije

"Mi ćemo svoje interese da zaštimo I gradićemo dobre odnose sa Skopljem", rekao je predsednik na pitanje da li kriza u odnosima sa Makedonijom ima veze sa članstvom Kosova u UNESKO, i dodao:

"Ali, kako bih vam rekao... Ti odnosi će morati da budu zasnovani na uzajmnom poštovanju. Da li će Albanci da uvrste Kosovo na dnevni red skupštine UNESKO... Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pri tom ne narušimo interese durgih zemalja", rekao je predsjednik.

Ukazao je da tu, međutim, ima mješanja nekih drugih sila:

"Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora ...", rekao je predsjednik.

Upitan da li misli na Rusiju, odgovorio je: "Nisam pomislio na Rusiju".

Predsjednik je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose sa Makedonijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana