Забринутост за руско-хрватске односе

Срна
Забринутост за руско-хрватске односе

Загреб - Амбасадор Русије у Загребу Анвар Азимов изразио је забринутост за руско-хрватске односе, те истакао да је реакција руског Министарства спољних послова на изјаве премијера Хрватске Андреја Пленковића у Украјини била службена реакција Москве, а не саопштење одјељења у министарству. Азимов је навео и да је хрватско-руски привре

дни форум који се требао одржати у новембру ове године отказан, јер руски предузетници нису били заинтересовани да дођу у Хрватску.


Азимов каже да је то зато јер су руски бизнисмени патриоте и да се не слажу са европским режимом санкција.

"Они нису сагласни да Хрватска подржава те санкције. Због тога нису били заинтересовани доћи у Хрватску", рекао је Азимов за хрватске медије, додавши да он покушава све да, "оно што се догодило између Русије и Хрватске, не утиче на руско-хрватске привредне односе".

Пленковић је приликом посјете Кијеву 22. новембра изјавио да су и Хрватска и Украјина биле жртве бруталне војне агресије и да је њихов територијални интегритет нарушен силом, па стога хрватска искуства из реинтеграције источне Славоније деведесетих година могу бити корисна Украјини.

Руско Министарство спољних послова је потом изразило забринутост таквом изјавом и поручило службеном Загребу да се умјесто бесперспективних приједлога о том питању, "активније заузме за рјешавање хроничних унутрашњих проблема у вези с правима Срба и других националних мањина у Хрватској".

Хрватски премијер је исти дан умањио важност руске изјаве, рекавши новинарима да је "то само саопштење одјељења руског Министарства спољних послова". /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана