Вулин: Наставићемо да се наоружавамо

Вулин: Наставићемо да се наоружавамо 07.12.2017 18:41 | Агенције

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће Војска Србије наставити да се наоружава и унапређује положај свог кадра, и најавио нову статегију одбране до краја ове године.

"Војска служи само за једну ствар: да се спреми за рат, а на политици је да избегне рат колико може. Посао политичара војске је да војска буде јака, моћна и задовоиљна и наоружана", казао је Вулин у Скупштини Србије, одговарајући предсједнику Нове странке Зорану Живковићу који је тражио објашњење зашто је у приједлогу државног буџета за 2018. годину предвиђено велико повећање средстава за наоружање.

"То се овдје поставља као феноменално: сад ћемо да се наоружамо па ћемо бити лидер у региону, наравно, више него за вријеме Тита", рекао је Живковић.

Он је од српског министра одбране тражио да му објасни на основу чега се Србија наоружава и на основу којег пројекта и плана.

"Да ли постоји стратегија одбране? Да ли је она усвојена у овом парламенту", питао је Живковић.

Вулин је казао да се "војска наоружава по јасним плановима који су доступни коме треба, у складу с политиком земље".

"Стратегја одбране националне безбедности је донета 2009. године баш у време владе ДОС-а и надамо се да ћемо је променити до краја године, јер не одговара потребама времена", казао је министар, наводећи да су ту Стратегију радили официри страних армија и да сада тако неће бити.

Вулин сматра да се "поново тражи наставак политике која је уништавала војску".

"Тражи се да војска настави са уништавањем своје опреме и наоружања, тражи се да војска и даље смањује свој борбени састав, да истера из својих редова сваког борца, да из својих редова истјерамо свакога кога су изручивали и слали свакоме ко је затражио", казао је он.

Вулин је нагласио да Војска Србије "неће више уништити ниједан тенк, неће протерати ниједног официра, неће се никада више стидјетио својих војника".

Он је питао Живковића зашто није укинуо војску у вријеме своје владавине, ако су вјеровали да више никада неће бити рата и да нема опасности.

"Ако војска није потребна, укините је! А док је не укинете, биће наоружана, имаће плате, радиће и напредоваће", рекао је Вулин.

Он сматра да је потребно стално опремати и модернизовати војску, да се не би поново без реаговања гледало као 14. марта 2004. на Косову.

"Нису ово времена када се говорило да Србија нема ниједног непријатеја и да никада више неће ратовати. Ми то не можемо да кажемо, ми не знамо то", казао је Вулин.

На примједбе опозиције да у буџету није видљив износ средстава за тајну службу, Вулин је наво да такве информације нису јавно доступне нигдје у свијету.

"За то постоје скупштински одбори који врше контролу, па и буџетске инспекције које врше контролу трошења новца", казао је он.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица