Вучић са Пленковићем разговарао о ратној одштети

Танјуг
Вучић са Пленковићем разговарао о ратној одштети

Загреб - Предсједник Србије Александар Вучић наставио је разговоре у Загребу састанком са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Пленковић је дочекао Вучића испред сједишта владе, на Марковом тргу, а Вучић се потом уписао у Златну књигу.

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем разговарао о правима мањина и темама од интереса за обе стране.

"Разговарао сам са Пленковићем о темама од интереса за обе стране, мањинским правима, о томе колико је учињено и колико можемо да учинимо, објавио је Вучич на Твитеру пошто се у Загребу састао са хрватским премијером.

Он је данас по доласку у Банске дворе изразио увјерење да ће односи двије земље и два народа бити значајно унапређени.

"Сигуран сам да ће влада Хрватске као и сви ми из Србије том важном и позитивном процесу дати пуни допринос", написао је у Златној књизи.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић објавио је на Твитеру да је с предсједником Србије Александром Вучићем разговарао о свим отвореним питањима између двије државе.

То укључује и разговор о ратној одштети.

"С предсједником Србије разговарао сам о свим отвореним питањима између двије државе - несталима, граници, правосудној сарадњи, ратним одштетама, заштити мањина, сукцесији и привредној сарадњи, европском контексту и односима у Југоисточној Европи", објавио је Пленковић послије састанка уз слику са сусрета с Вучићем.

Новинари су искористили Вучићев пролазак, у друштву премијера Хрватске, из зграде Владе до сједишта Сабора на Марковом тргу и питали га јесу ли разговарали о одштети.

Он је одговорио да је ту тему отворио Пленковић, али да је он имао другачији став, што му је и рекао.

Послије разговора с Пленковићем, Вучића је примио предсједник Сабора Гордан Јандроковић.

Хрватски премијер раније је најавио да ће с Вучићем разговарати о ратној одштети, док је из кабинета хрватске предсједнице саопштено да та тема неће бити медју темама о којима ће разговарати с Вучићем што је подстакло нагађања да посјета предсједника Србије није усаглашена између предсједнице и премијера.

Из хрватске Владе неколико пута су оцијенили да није прави тренутак за Вучићев долазак, посебно због сукоба око изложбе о логору Јасеновац у сједишту УН и критичких изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића на рачун хрватске Владе и премијера.

Дио хрватских политичара, попут потпредсејдника Владе и министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића, сматра да је Вучић прије доласка у званичну посјету требало да се извини због агресије на Хрватску и својих изјава из ратних '90-тих.

Вучић је данас допутовао у дводневну псоету Загребу гдје се састао прво са предсејдницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић са којом је разговарао о ријешавању отоврених питања, прије свега судбини несталих, положају мањина, питању граница и правосудним питањима.

Послије састанка са председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем, Вучић ће ће се заједно са предсједницом Колиндом Грабар Китаровић обратити учесницима Привредног форума у Хрватској привредној комори и посјетити Митрополију загребачко-љубљанску.

Другог дана посјете, у уторак Вучић ће посјетити општину Вргинмост и присуствовати скупштини Српског народног већија у Концертној дворани Ватрослав Лисински у Загребу, чиме завршава његова посјета Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана