Вучић: Неки на Балкану би да ратују, а људи нам одоше

Танјуг
Вучић: Неки на Балкану би да ратују, а људи нам одоше

Скопље - Неки на Балкану неки и даље мисле да треба да се бијемо, а сви нам људи одоше у неки бољи живот, каже предсједник Александар Вучић, те поручује да мисли да то треба да се заустави, а он ће, поручује, и лично али и држава Србија борити да се покуша да наћи рјешење за све проблеме који нас оптерећују.

Он је то рекао након завршетка састанка у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу, додајући да је важно да разговарамо о будућнсоти без обзира на горчину која је и данас на том састанку испољена.

"Нисам превелики оптимиста, али даћу све од себе за то да живот побиједи, јер сви у региону себе само лажемо да смо јаки и велики. А ми можемо само да сањамо да нас има 7, 3 милиона, Хрвати да их је 4,4 милиона...јер сви нам људи одоше ка неком бољем избору", поручио је Вучић.

Он је поручио земљама региона да сви лијепо говоре, али да нико никоме не помаже у процесу придруживања Унији.

Предсједник Србије је, у оквиру дискусије на састанку лидера Брдо-Бриони процеса, који је одржан иза затворених врата, рекао да умјесто једни другима да помогну, једни другима подмећу ногу.

Да није било њемачке канцеларке Ангеле Меркел, према његовим ријечима ко зна шта би било са регионом.

Такође је критиковао приштинске власти, то јест косовског предсједника Хашима Тачија, који учествује на скупу у Скопљу, због хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка урића, али и што ништа нису урадили по питању Заједнице српских општина.

На Тачијево "радимо сада на статуту", он је питао "а зашто ниси радио пет година".

Захвалио се прдсједнику Савјета ЕУ Доналду Туску и рекао да је његовим доласком подигнуто повјерење у ЕУ.

На данашњем састанку осим домаћина предсједника Македоније орђа Иванова, и специјалних гостију предсједника Савјета ЕУ Долада Туска, премијера Бугарске, земље која предсједава ЕУ, Бојка Борисова, учествују предсједник Албаније Иљир Мета, Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, Црне Горе Филип Вујановић, Словеније Борут Пахор, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, косовски предсједник Хашим Тачи.

Брдо-Бриони процес инициран је 2013. године на Брду код Крања од стране предсједника Словеније и Хрватске, а идеја је да ове двије чланице ЕУ помогну западном Балкану на њиховом путу у Унију, као и њихову стабилизацију кроз јачање регионалне сарадње и рјешавање отворених билатералних питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана