Vrijeme je da se Hrvatska suoči sa svojom sramnom istorijom

Džerusalem Post
Vrijeme je da se Hrvatska suoči sa svojom sramnom istorijom

Jerusalim - Manje od mjesec dana dijeli Hrvatsku od ulaska u Evropsku uniju.

Ovaj će potez označiti kulminaciju teškog i dugotrajnog procesa u kojem je ova bivša država Jugoslavije provela brojne reforme kako bi zadovoljila standarde EU-a”, piše “Džerusalem Post”.

- Hrvatska je uspjela uvesti brojne promjene, ali da ipak nije uspjela učiniti jednu stvar, a to je da se pomiri sa svojom sramnom prošlošću i masovnim ubistvima Jevreja tokom Drugog svjetskog rata - stoji u tekstu koji potpisuje Majkl Frojnd.

Mnogi od nas upoznati su s koncentracionim logorima poput Treblinke i Aušvica, dodao je, ali koliko nas uopšte zna za Jasenovac i za stravične zločine koje su u njemu provodili hrvatski fašisti?

- Poznat kao “Aušvic Balkana”, Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor na području NDH, uspostavljene 10. aprila 1941. godine”. Više od dva miliona Srba na meti Pavelića i njegovih kvislinga – piše Džerusalem Post.

Hitler je, pišeDžP, zadaću vladanja NDH-om povjerio Anti Paveliću, vođi ustaškog pokreta, koji se zakleo da će Hrvatsku “očistiti” od Srba, Jevreja i drugih manjina.

- Slijedeći njemačke stope, Pavelić je proveo brojne rasističke zakone kojima je ograničio slobodu Jevrejima i zabranio im bavljenje brojnim profesijama. Tokom rata, ustaše su ubile više od 30.000 Jevreja, odnosno 75 posto ukupne jevrejske populacije u zemlji. Ipak, glavna Pavelićeva meta bila su više od dva miliona Srba koji su živjeli na području bivše države - piše list.

Upravo je Jasenovac, stoji u tekstu, bio mjesto gdje su “Hrvati pokazali svoju okrutnu, bestijalnu narav” i ubili nekoliko stotina hiljada ljudi u “orgiji neopisivog divljaštva”.

U Jasenovcu, piše novinar, nije bilo plinskih komora, već je svako pojedinačno ubistvo izvedeno na “staromodni način” - noževima, sjekirama, pa čak i čekićima.

“Jasenovac je bio utjelovljenje varvarstva”

U intervjuu koji je objavljen u maju u srpskom listu “Politika”, Jaša Almuli, 95-godišnji novinar koji je bio na čelu beogradske jevrejske zajednice, Jasenovac je opisao kao “varvarsko mjesto na kojem su ubistva najčešće počinjavana golim rukama”.

- Vrlo rijetko su upotrebljavali metke, jer su bili uvjereni da njihove žrtve ne zaslužuju bezbolnu smrt - kazao je Almuli te nabrojao neke od “metoda” kojim su se ustaše koristile u Jasenovcu - “vadili bi ljudima oči, rezali im grkljane, trovali djecu...”.

Džerusalem Post piše da su Hrvati čak izmislili poseban nož, “Srbosjek”, kojim su ubili velik broj srpskog stanovništva.

- Hrvatska nikada nije odgovarala za brutalne zločine - navodi list.

Nakon rata, piše Dž. Post, uspostavljena je Jugoslavija, logor je srušen, a Hrvati se nikada nisu suočili sa svojim zločinima niti su za njih odgovarali.

Iako su politički predstavnici iz Hrvatske u nekoliko navrata stigli u Jerusalim kako bi se izvinili za stravične zločine, ustaško naslijeđe i dalje je “na cijeni” kod određenog broja Hrvata, piše list.

- Na primjer, u decembru 2011. godine u Splitu i Zagrebu održana su velika memorijalna okupljana za Pavelića. Možete li zamisliti da se isto dogodi u Rimu za Musolinija ili Berlinu za Hitlera? Koncerti Marka Perkovića Tompsona privlače desine hiljada ljudi, među kojima mnogi jasno i ponosno ističu ustaške simbole - stoji u tekstu.

Dž. Post takođe piše je upitna svrha memorijalnog muzeja u Jasenovcu, tvrdeći da se zločini koji su tamo počinjeni i dalje pokušavaju zataškati.

- Ako mlađe naraštaje muzej ne uči onome što se uistinu događalo u Jasenovcu, ne možemo ni zamisliti šta djeca uče u školama - komentarisao je dr. Efraim Zurof iz centra Simon Vizental.

U trenucima rastućeg ekstremizma i antisemitizma širom Evrope, od ključne je važnosti da prikriveni holokaust u Hrvatskoj bude razotkriven, navodi list.

- Evropa je još uvijek u poziciji da tako nešto zahtijeva od Hrvatske i ne bi trebala okretati pogled na drugu stranu. To je najmanje što mogu učiniti za stotine hiljada nevinih Jevreja i Srba koji su brutalno ubijeni u Jasenovcu - stoji u zaključku Džerusalem Posta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana