Врховни суд у Хрватској наложио да почне суђење за “Лору 2”

Агенције
Врховни суд у Хрватској наложио да почне суђење за “Лору 2”

ЗАГРЕБ - Врховни суд у Хрватској наложио је да почне суђење за ратне злочине над Србима у случају ''Лора 2'', 20 година након злочина који се десио у том сплитском логору, јавиле су агенције.

Одбијене су жалбе оптужених - команданта Војно-истражног центра ''Лора'' Томе Дуића и чувара Емилија Бунгура који су у бјекству седам година и који се противе да им буде суђено у одсуству.
Жртве и преостали оптуженици доступни су и чекају већ готово три године да почне суђење.
Осим Дуића и Бунгура, оптужени су и Дуићев помоћник Тончи Вркић, те чувари Анђелко Ботић и Анте Гудић, који су правоснажно осуђени за ратни злочин у ''Лори 1''.
У бјекству су били и Миљенко Бајић и Јосип Бикић, правоснажно осуђени у Лори. Бајића су ухапсили, а Бикић се сам предао, нагодио са тужилаштвом те добио симболичну казну од двије и по године затвора. Бајића чека ново суђење, јер су му судили у одсутности.
Поступак за ратне злочине у Лори Државно тужилаштво Хрватске активно води 12 година. Главни државни тужилац Младен Бајић аутор је оптужнице за ''Лору 1''. Осим ''Лоре 1'' и ''Лоре 2'', Државно тужилаштво води још неколико поступака, тако да постоје и ''Лора 3'', ''Лора 4'', ''Лора 5'' и ''Лора 6''...
Медији подсјећају да је готово невјероватно да је Бајић ограничио кривичну одговорност искључиво на осморицу оптужених у случају ''Лора'', јер испада као да нико од њихових надређених није знао што се догађа, а морао је знати. Не само зато што је сазнања о томе врховном команданту Фрањи Туђману пренио војни полицајац Маријо Баришић, већ и зато што је увиђаје злочина почињених током 1992. године водио управо Младен Бајић, тада војни тужилац у Сплиту.
Људи који су били ангажовани на расвјетљавању злочина у Лори оптужили су Бајића да је свјесно заташкавао бројне ствари које су се догодиле у том логору, и то због тога да би избјегао властиту одговорност у тим несрећним догађајима, али главни државни тужилац у неколико наврата је категорички демантовао такве тезе.
Непознати су остали кривци за ликвидацију 14 припадника никшићко-шавничке групе. Након заробљавања на јужном ратишту, пребачени су у “Лору”. Већина их је касније ликвидирана у Дувну. Државно тужилаштво, које води истрагу, још није испитало припадника Хрватске војске који их је заробио и исљеђивао на самом ратишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана