Војнић: Ћирилица изазвала тензије и на фудбалској утакмици

РТРС
Војнић: Ћирилица изазвала тензије и на фудбалској утакмици

Карловац - Предсједник Жупанијске организације Самостална демократска српска странка Синиша Љубојевић оцијенио је данас непотребним подизање тензија између Срба и Хрвата у Карловачкој жупанији због истицања ћириличног натписа на фудбалској утакмици у Војнићу.

Он је рекао да у СДСС-у сматрају претенциозним понашање играча гостујућег клуба из Крњака, који су напустили терен, будући да је натпис био само пријатељска порука једном од играча.

Порука "Зелена деветка у овај град вратиће се кад-тад, Шими од другара", написана ћирилицом, појавила се почетком другог полувремена пошто је домаћи Фудбалкски клуб "Петрова гора" повео резултатом 6:0.

Порука, како је пренијела Хина, има двојако значење - Никола Шимулија је играч који је у зеленом дресу ФК "Петрова гора" играо под бројем девет, а тако се зове и његов кафић у Војнићу, који је затворен јер власник ускоро одлази из Хрватске.

Портпаролка карловачке Полицијске управе Андреја Ленард изјавила је да је полиција поступала по пријави и да је констатовано да није утврђен никакав прекршај нити друго кривично дјело.

Уврђено је, како је рекла, да у истицању натписа није било ни пријетњи ни било чега увредљивог било за појединце, било за моралне осјећаје грађана.

Љубојевић је у саопштењу објаснио да је током сусрета ФК "Петрова гора" и НК "Крњак" ћирилични натпис "Зелена деветка у овај град вратиће се кад-тад, Шими од другара" био упућен пријатељу, а играчи ФК "Крњак" протестујући су напустили игралиште па је утакмица прекинута. Они су, како тврди, то учинили због лошег резултата, а ћирлични натпис им је био само изговор.

Он је оцијено да је цијели догађај предимензиониран, што "доживљава као притисак на српску заједницу".

У Војнићу живи 45,55 посто Срба и Уставни закон о правима националних мањина омогућава им коришћење и употрбу ћириличног писма. Љубојевић је подсјетио да су на згради војнићке општине двојезични натписи, као и у Крњаку из којега долазе гостујући играчи.

"Вјерујемо да тај догађај јавност неће окарактерисати као инцидент јер он то заправо и није, закључио је Љубојевић.

Секретар ФК "Петрова Гора" Немања Еремић изјавио је за Хину да је натпис опроштајна порука Николи Шимулији, који носи број девет и то му је била последња утакмица будући да одлази у Њемачку, па у Аустралију.

Штавише, саиграчи су питали секретара Еремића могу ли истаћи натпис с таквим садржајем и он им је допустио, али му нису рекли да ће бити на ћирилици.

"Када смо видјели ћирилицу, предсједник клуба Предраг Кнежевић одмах им је рекао да можемо имати само проблема, да транспарент макну, што су они и учинили након једног минута, рекао је Еремић.

Тада је, додао је, постигнут гол и резултат је био 6:0 за домаћина "Петрову гору". Он је додао да му смета реакција ФК "Крњак" јер "испада да је клуб из Војнића националистички, а није".

"Нама је тренер Хрват Стјепан Бенић, а код њих у општини у којој живи 80 посто Срба, играчи су само Хрвати и они сада нама приговарају национализам. То ме боли", рекао је Еремић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана