Водостај Саве у Јасеновцу порастао на 928 центиметара

Срна
Водостај Саве у Јасеновцу порастао на 928 центиметара

Загреб - Водостај Саве у Јасеновцу јутрос је износио 928 центиметара, чиме је оборен још један рекорд, а на снази су и даље ванредне мјере одбране од поплава, јављају хрватски медији.

Ванредно стање одбране од поплава проглашено је синоћ и у општини Лекеник јер је водостај Купе износио 962 центиметра, а код Сиска је јутрос измјерено 859 центиметара.


Хрватски метеоролози прогнозирају да се врхунац воденог таласа тек очекује средином ове седмице, када би Сава, према процјенама, могла расти још 20 до 30 центиметара.

Хрватска горска служба спашавања саопштила је да су рониоци у екстремним условима спријечили урушавање насипа код Танца на Уни. На одбрани тог насипа дугог 600 метара раде и припадници Хрватске војске.

Због силног притиска воде појавило се неколико одрона, а код села Танац је попуцао и пут.

Хрватски медији наводе да је драматично и уз ријеку Купу, посебно у општини Лекеник, гдје ријека незаустављиво расте.

Вода из Одранског поља дошла је до кућа у сисачким приградским насељима. Водостај Одре и даље расте, а прелила се вода и из Лоњског поља. До преливања воде преко саобраћајнице у шуми Брезовица дошло је због све веће количине савске воде која се пушта у Лоњско поље.

У Лици, у Косињској долини око 600 становника је и даље одсјечено од остатка земље, а кретати се могу само у чамцима. Поплављено је педесетак кућа и објеката, а становници су без струје.

На том подручју борба са поплавама траје већ седам дана, а становници кажу да је ово најгора поплава у посљедњих десет година.

У Славонском Броду на снази су редовне мјере одбране од поплава, а у Славонском Шамцу припремне мјере одбране од поплава.

Према тренутно расположивим подацима, врхунац воденог таласа у Бродско-посавској жупанији очекује се сутра и прекосутра, 21. и 22. марта. Хрватске воде процјењују да ће на том подручју водостај Саве расти за додатних 20 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана