Vlada Vrne Gore usvojila Izvještaji o pregovorima o granici sa Srbijom i BiH

Srna
Vlada Vrne Gore usvojila Izvještaji o pregovorima o granici sa Srbijom i BiH

Podgorica - Vlada Crne Gore donijela je Akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom za 2018. godinu, koji je usaglašen sistema integrisanog upravljanja granicom u skladu sa preporukama i najboljom praksom EU.

"Usvojeni su i Izvještaj o vođenju pregovora delegacija Crne Gore i Srbije za zaključivanje sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju s predlozima sporazuma i protokola", saopštila je Služba Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je usvojen i Izvještaj o vođenju pregovora za zaključivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Srbije i BiH, sa Prijedlogom protokola.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojim se stvaraju realni osnovi za unapređenje pravnog okvira.

Prijedlogom se, između ostalog, definiše pravni osnov za donošenje nacionalne procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma i daje poseban akcenat na njenoj primjeni.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori za period 2017-2020. godina, za 2018. i 2019. godinu i usvojila Izvještaj za 2017. godinu.

Ukazano je da su težišne aktivnosti nadležnih organa u izvještajnom periodu bile usmjerene na stvaranje normativnih pretpostavki za nastavak reformi u oblasti migracija, odnosno harmonizacije unutrašnjeg zakonodavstva sa pravom EU.

Novi Akcioni plan je značajan i specifičan i po tome što su njime istovremeno obuhvaćena pitanja migracija i azila.

Planirani ciljevi i mjere jasno upućuju na posvećenost Crne Gore da ovo područje uredi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, čime će se obezbijediti efikasna zaštita lica kojima je potrebna međunarodna zaštita, uz istvremeno smanjenje mogućnosti zloupotreba ovog sistema u svrhe ekonomskih i socijalnih migracija.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2018-2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana