Више од 6.000 људи окупило у ес Кумровцу поводом 125 година од рођења Тита

Срна
Више од 6.000 људи окупило у ес Кумровцу поводом 125 година од рођења Тита

Кумровец - Више од 6.000 поклоника лика и дјела Јосипа Броза Тита окупило се данас у Кумровцу, на манифестацији посвећеној обиљежавању 125 година од рођења некадашњег предсједника СФРЈ.

Заставе бивших република, слике Тита, капе, титовке, мараме дио су иконографије која је доминирала Кумровцем.


Са скупа је упућена порука да се борба против фашизма наставља и данас од чега пријети велика опасност.

Предсједник Савеза друштава "Јосип Броз Тито" Јован Вејновић нагласио је да се у Кумровец не долази ради прошлости, него садашњости и будућности, пренијели су хрватски медији.

Он је истакао да је забринут за будућност јер је Бруто друштвени производ нижи него прије 30 година, као и куповна моћ, док је социјална и економска сигурност на све нижем нивоу.

Посебно га забрињава што данас у Хрватској марширају црнокошуљаши и они који позивају на убијање, док власт то игнорише и говори да је демократско право и слобода да свако изражава своје ставове.

"Још горе је што се неофашизам враћа капиларно у образовање, високо школство па чак и институције", рекао је Вејновић позивајући одговорне да се суоче са стварношћу и реалношћу уз измијењени стари партизански поздрав "смрт садашњем фашизму".

Предсједник Савеза антифашистичких бораца Хрватске Фрањо Хабулин подсјетио је да су млади Титу увијек били на првом мјесту и некада су били носиоци друштвеног развоја, а данас им се искључиво нуде вјера и национализам, завод за запошљавање и минимална плата.

Хабулин је рекао да се не смије прихватити теза "доста је и партизана и усташа" све док се ствари једном заувијек не поставе на своје мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана