Vehabije u Crnoj Gori i na Sandžaku “spavači” čekaju znak da krenu u akciju

Agencije
Vehabije u Crnoj Gori i na Sandžaku “spavači” čekaju znak da krenu u akciju

Podgorica - Bezbjednosne službe procjenjuju da na teritoriji Sandžaka, uključujući i dio koji pripada Crnoj Gori, ima oko hiljadu vehabija spremnih da se žrtvuju za Islamsku državu.

Nekada su bili vidljivi, prepoznatljivi i ponašali su se ekstremno, a sada su u potpunoj ilegali i čekaju znak da krenu u akciju.

Jedan dio vehabija tiho se povukao iz redova ekstremista i fanatika, obrijali su brade, produžili pantalone, vratili se svojim porodicama i sada se bave ozbiljnim poslovima.

Do prije desetak godina vehabije su bile svuda vidljive u Sandžaku, uključujući i dio koji pripada Crnoj Gori. Ponašali su se ekstremno, pravili su nerede u džamijama, nasrtali na hodže, prijetili ubistvom, napadali djevojke koje nisu bile obučene po njihovim ekstremno islamskim nazorima.

Istovremeno, posljednji izvještaji pokazuju da je šest crnogorskih državljana ubijeno na ratištu u Siriji. Osam njih se vratilo u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području djelovanja takozvane Islamske države.

Ti podaci prezentovani su u izvještaju “Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori”, a nakon višemjesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN.

Kako je rekao predstavnik te agencije Stefan Kandić, tokom istraživanja koristili su podatke Regionalnog savjeta za saradnju, koje institucije nisu osporile.

U izvještaju se navodi da se ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena nalazi na ratištu u područjima djelovanja IS-a, zajedno sa troje djece, od kojih je šest muškaraca ubijeno u ratnoj zoni.

Navodi se i da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista, od kojih je jedan procesuiran i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana