Ван дер Белен: Стратегија ЕУ за Балкан амбициозна, али могућа

Танјуг
Ван дер Белен: Стратегија ЕУ за Балкан амбициозна, али могућа

Софија - Предсједник Аустрије, Александар ван дер Белен, оцијенио је данас у Софији, да је стратегија за проширење ЕУ, са роком од 2025. за пријем земаља Западног Балкана, амбициозна, али остварљива.

Ван дер Белен, који се налази у посјети Бугарској, рекао је на конференцији за штампу да је за реализацију перспективе до 2025. потребна "добра воља на обје стране".

"Србија и Црна Гора су двије земље на "првој линији фронта", али најпре морају да се ријеше конфликти, као што је на примјер онај између Србије и Косова, или отворена гранична питања", затражио је шеф аустријске државе.

Предсједник Бугарске Румен Радев, такође, је подвукао да прије могућег приступања ЕУ земље региона морају да ријеше "старе проблеме".

"ЕУ не може себи да приушти да увезе нове проблеме", поручио је он додајући да не жели да предвиђа никакве датуме или рокове.

"Најважније је да даље радимо на европској перспективи"иј, подвкао је Радев.

Указао је да је Бугарска за време свог председавања већ обавила доста посла и фокус Уније усмерила поново на Западни Балкан.

Приступна перспектива Србије и Црне Горе, поред "шкакљивих тема"" као што су косовско питање или Турска били су на дневном реду разговора са бугарског премијера Бојка Борисова и предсједника Аустрије.

Иначе, Аустрија у другој половини ове године предсједава ЕУ, а најављено је у Бечу да ће један од приоритета бити даље приближавање земаља Западног Балкана Унији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана