VMRO-DPMNE ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedoniji

Srna
VMRO-DPMNE ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje - Lider opozicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski saopštio je večeras da ta partija ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedoniji.

Gruevski je na konferenciji za novinare rekao da su na današnjem glasanju u drugom krugu lokalnih izbora zabilježene ogromne neregularnosti, da postoje indicije za podmićivanje glasača, partijsko agitovanje i pritisci.


On je optužio policiju za teror i pritiske nad stanovništvom. Gruevski, koji je i bivši makedonki premijer, zatražio je hitno vraćanje demokratije i dostajanstva u zemlji.

On traži organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u skladu sa modelom iz Pržina, koje bi organizovala tehnička vlada, na isti način kao što su bili organizovani parlamentarni izbori krajem prošle godine.

Gruevski zahtijeva smjenu direktora Agencije za audiovizuelne i medijske usluge i izbor direktora ove značajne institucije na prijedlog opozicije, kao i smjenu predsjednika Državne izborne komisije /DIK/ Aleksandra Čičakovskog.

On traži hitnu istragu i vještačenje, uz učešće VMRO-DPMNE, uređaja za prisluškivanje Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne delatnosti, zbog postojanja osnovane sumnje da policija prisluškuje najmanje sto osoba iz redova VMRO-DPMNE.

Lider opozicije traži hitno i bez odlaganja okončanje suđenja za slučaj "Podmićivanje" u kome, kako navodi, lider SDSM-a Zoran Zaev na očigled cijele javnosti traži mito u iznosu od 200.000 evra.

Gruevski zahtijeva formiranje specijalnog javnog tužilaštva sa ingerencijama za raščišćavanje izbornih neregularnosti na izborima 2016. i 2017. godine.

On traži i hitno oslobađanje lica koja su u pritvoru i ukidanje procesa protiv svih građana za dešavanja u Sobranju 27. aprila ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je Makedonija ponosna što je organizovala fer, demokratske i mirne izbore i zahvalio policiji na iskazanoj profesionalnosti i uspješnom i efikasnom izvršavanju zadataka.

"Nisu zabilježena ozbiljna narušavanja javnog reda i mira i bezbjednost građana. Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela narušavanja izbornog procesa do sada je privedeno sedam lica", naglasio je on na konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mesta.

U Makedoniji je danas održan drugi krug lokalnih izbora. Vladajuća stranka SDSM proglasila je izbornu pobjedu u Butelju, Gradskom, Karbincima, Kiseloj Vodi, Makedonskom Brodu, Mogili, Novacima, Čaški i Štipu, i najavila da očekuje pobjede u gotovo svim opštinama u kojima je imala kandidate za gradonačelnike.

Lider Demokratske unije za integraciju /DUI/ Ali Ahmeti proglasio je pobjedu stranke u Tetovu, Strugi, Čairu, Debru, Saraju, Starom Nagoričanu, Lipkovu, Dolnenima, Tearcu i Kičevu.

Prema preliminarnim podacima, kandidati VMRO-DPMNE u drugom krugu lokalnih izbora vode u Kavadarcima, Vinici i Zrnovcima.

Alijansa za Albance proglasila je pobjedu svog kandidata Arbena Taravarija, aktuelnog ministra zdravstva, za gradonačelnika Gostivara.

Glasanje u drugom krugu organizovano je u 35 od ukupno 80 opština. U biračke spiskove upisano je 833.710 građana i oni su mogli da glasaju na 1.517 biračkih mjesta.

U prvom krugu lokalnih izbora održanom 15. oktobra izabran je gradonačelnik Skoplja i gradonačelnici u ukupno 45 opština, kao i svi odbornici u Skoplju i svim opštinama.

Prema rezultatima iz prvog kruga, koalicija predvođena SDSM-om dobila je mjesta 38 gradonačelnika, a koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE samo tri, dok su ostala gradonačelniča mjesta pripala albanskim strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana