Узавреле тензије између Загреба и Љибљане због Пиранског залива

Агенције
Узавреле тензије између Загреба и Љибљане због Пиранског залива

Загреб, Љубљана - У очекивању одлуке Међународног арбитражног суда о граници између Словеније и Хрватске у Пиранском заливу, прошле седмице је дошло до инцидента.

Како преносе медији у обема земљама, припадници полиције обије стране "показују мишиће".

Љубљански "Дневник", наиме, пренио је причу словеначког рибара Елвина Сабадина, који је 11. маја пецао у водама Пиранског залива и то уз саму границу са Хрватском. Он је испричао да им је у једном тренутку пришао хрватски полицијски брод са упозорењем да су ушли у територијалне воде државе Хрватске.

Позвали су их, каже, да изађу из хрватских вода назад према Пирану, што су и урадили, јер су практично били присиљени.

"Хрватски брод, који је био веома велик, поставио се уз нашу барку на начин да нисмо имали избора него да се вратимо", казао је рибар за "Дневник".

Затим су на то подручје стигли словеначки полицајци који су упозорили хрватске да су у словеначким територијалним водама.

"Дневник" пише да су тада Хрвати извели "агресиван маневар" према словеначком броду у покушају да га изгурају, али је инцидент спречен у посљедњем тренутку и нико није повређен.

Овакви "инциденти" су, наводи лист, у посљедње вријеме све чешћи, што словеначка страна повезује с очекиваном пресудом арбитражног суда о граници, за коју је Хрватска рекла да је неће поштовати.

Словенци су најавили да ће упутити протестну ноту Загребу.

Овим поводом огласио се министар спољних и европских послова Давор Иво Штир, који тврди да је недавна интервенција хрватске граничне полиције у Савудријској вали, како Хрвати називају Пирански залив, била у складу са законом, а најављену протестну ноту Љубљане, како је рекао, још није примио.

Штир је с тим у вези данас подсјетио да Словенија и Хрватска имају споразум који "у недостатку договора око саме демаркације границе решава такве проблеме да не дође до инцидената" и оцијенио да је, према томе, "то питање имплементације тога споразума".

"Морамо још једном поновити, што се тиче самог утврђивања демаркације границе, ту смо отворени за разговор с Љубљаном", рекао је Штир новинарима након предавања предсједника Европског парламента Антонија Тајанија у ХАЗУ.

Хрватска је иступила из граничне арбитраже са Словенијом, након што се показало да ју је неповратно компромитовала друга страна, због чега Загреб нуди да се спор реши билатерално, на шта Љубљана не пристаје.

Словенија сматра да арбитражни поступак, без обзира на компромитацију, треба наставити и да његова одлука треба да буде примијењена и уважена и од хрватске стране, те сматра да у међувремену словеначка полиција фактички контролише већину Савудријске вале у којој, по том тумачењу, смију да лове само словеначки рибари.

Хрватска сматра да се у Заливу до коначног ријешења спора мора примењивати правило црте средине, према конвенцији о праву мора и међународном праву.

"Предузећемо мјере у складу с нашим надлежностима", речено је Дневнику у словеначком министарству спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана