Utiče li susret pape i patrijarha Kirila utiče i na SPC?

B92
Utiče li susret pape i patrijarha Kirila utiče i na SPC?

Beograd - Susret poglavara Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve ima istorijski značaj i može uticati na odnose Srpske pravoslavne crkve i Vatikana.

To je izjavio predstavnik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.

"Iako je Vatikan imao dobre odnose s Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, poznato je da neformalno ruski patrijarh Kiril ima mnogo veći značaj i uticaj u pravoslavnom svetu, stoga je reč o susretu najviših predstavnika dve najveće hrišćanske konfesije, čije odnose opterećuje veliki istorijski balast", rekao je Knežević za agenciju Beta.

Poglavari dvije najveće hrišćanske crkve, Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, papa Franjo i patrijarh Kiril, sastaće se slijedeće sedmice na Kubi, što se vidi kao istorijski susret u pokušaju da se prevaziđe skoro hiljadugodišnja podjela hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

U zajedničkom saopštenju Vatikan i Ruska pravoslavna crkva su saopštile da će susret biti "važna faza u odnosima dvije crkve".

Knežević je kazao da, iako je susret dva poglavara u pravnom smislu simboličan, ipak predstavlja korak u pravcu prevazilaženja hiljadugodišnje podjele hrišćanske konfesije.

"Moguće je da iz ovoga susreta proisteknu konkretnije ideje za unapređenje dijaloga i spornih pitanja, ali i konkretne akcije za koje smatram da su i povod tog susreta, a odnose se na sve teži položaj hrišćana na Bliskom istoku, koji je papa Franjo ocjenio kao genocid", dodao je Knežević.

Rezultat razgovora poglavara, kako je naveo, trebalo bi da budu definisanje akcije kako da se zaustavi progon hrišćana na Bliskom Istoku i "agonalne" situaciju u kojoj se hrišćani nalaze zbog ekspanzije islamista.

"To je istina o kojoj mediji ne posvećuju dovoljno pažnje i ovaj susret poslužiće i u svrhu podizanja svijesti o ovom gorućem pitanju", dodao je Knežević.

On je ocjenio i da je ovaj susret značajan i za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

"Papa Franji apsolutno ruši sve ustanovljene tabue i zidove, te poput istinskog reformatora uspostavlja nove vrijednosti i odnose i zato ne sumnjam da će u bliskoj budućnosti biti pozvan da posjeti i Srbiju, a ovaj susret predstavlja korak ka tome", rekao je Knežević.

Kako je ocjenio, iako nezavisna i autokefalna, Srpska pravoslavna crkva cijeni i uvažava mišljenje ruskog patrijarha Kirila.

Knežević je dodao da je nedavna posjete Vatikanu u koju su išli mitropolit SPC-a Amfilohije, vladika bački Irinej i bivši ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković "susret koji priprema teren za tu posetu".

"Dijalog SPC i Rimokatoličke crkve o (kardinalu Alojziju) Stepincu imaće uticaj na eventualnu posetu pape Franje Srbiji, a neophodno je reći da postoje otvorena pitanja iz prošlosti koja opterećuju odnose SPC i Vatikana", naveo je Knežević.

Knežević je dodao da je važno da do tog susreta dođe "jer to opterećuje i odnose Hrvatske i Srbije, dva bratska i geografski i kulturno bliska naroda".

Srpski patrijarh Irinej rekao je nedavno da je SPC protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana