Ustoličen episkop dalmatinski Nikodim

Ustoličen episkop dalmatinski Nikodim 01.10.2017 17:10 | Srna

Šibenik - U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku danas je svečano ustoličen episkop dalmatinski Nikodim.

Crkveni obred ustoličenja predvodio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve /SPC/.


Patrijarh srpski Irinej rekao je u besjedi nakon ustoličenja da novi episkop Nikodim ima velike i slavne primjere svojih prethodnika na čelu Dalmatinske eparhije na koje se mora ugledati i nastaviti njihov put slijedeći Hrista i Jevanđelje.

U obraćanju episkopu Nikodimu, patrijarh Irinej je napomenuo da dolazi u eparhiju drevnu i slavnu čiji su se predstavnici trudili da liče na svoje velike prethodnike.

"Dolazite u eparhiju koja je u našem vremenu, nažalost, mnogo nastradala, gdje je ostao ostatak bivšeg naroda. Vaš je zadatak veoma veliki, prije svega da popravite ono što je sila zla uništila. Želimo vam uspeh da prikupite raštrkano stado svoje i obnovite duhovni i hrišćanski život i da na tome svi zidamo zajedničku budućnost", poručio je patrijarh Irinej.

Na kraju bogosluženja prigodnu besjedu uputio je vladika Nikodim koji je prvenstveno zahvalio Bogu što ga je udostojio da on, kako je rekao, mali i nedostojni u svemu, bude ustoličen u tron episkopa dalmatinskog.

Episkop Nikodim poručio je da će se truditi da doprinese suživotu i pomirenju na ovim prostorima, te održavati dobre kontakte i odnose sa predstavnicima Rimokatoličke crkve.

"Trudiću se da doprinesem suživotu i pomirenju na ovim prostorima. Moji preci su vijekovima ovdje živjeli, boreći se i sukobljavajući kako sa kamenitom zemljom tako i drugim nevoljama, ali uvijek prevladavajući sve i nalazeći način da ostanu i opstanu ovdje. U Gospodu smo svi jedan čovjek i tu nema ni Srba ni Hrvata. Svi ćemo izaći jednaki pred lice Božije i svima će se suditi po djelima njihovim", rekao je vladika Nikodim.

Na svečanosti u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku prisustvovalo je oko 300 visokih zvanica i gostiju, među kojima i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, šibenski biskup Tomislav Rogić, te splitski nadbiskup Marin Barišić, kao i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, župan Goran Pauk, te drugi gosti.

Obred ustoličenja vladike Nikodima u tron episkopa dalmatinskog okupio je veliki broj pravoslavnih vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i Srbije koji su ustoličenje pratili i ispred crkve gdje je postavljen video bim.

Vladika Nikodim, dosadašnji iguman Manastira Krka, do sada je najmlađi episkop na ovim prostorima.

Vladika Nikodim zamijenio je na čelu Eparhije dalmatinske Fotija, koji je postavljen za vladiku zvorničko-tuzlanskog.

Za episkopa dalmatinskog Nikodim je imenovan u maju na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Nikodim Kosović je rođen 1981. godine u Zadru. Bogosloviju Svetog Arsenija Sremca završio je 2000. godine u Sremskim Karlovcima, a zatim je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu na Aristotelovom univerzitetu u Solunu 2009. godine.

Magistrirao je na Pontifikalnom istočnom institutu u Rimu 2011. godine i od tada je bio doktorant Fakulteta za kanonsko pravo Gregorijanskog univerziteta u Rimu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica