Ustaški pozdrav dozvoljen u izuzetnim situacijama

Srna
Ustaški pozdrav dozvoljen u izuzetnim situacijama

Zagreb - Savjet za suočavanje sa prošlošću, koje je osnovao hrvatski premijer Andrej Plenković, zaključio je da je ustaški pozdrav za "Dom spremni!" suprotan Ustavu, ali da se može koristiti u izuzetnim situacijama, dok zvijezda petokraka nije sporna.

Predsjednik Savjeta Zvonko Kusić rekao je novinarima da je Savjet preporučio da se ustaški pozdrav "Za dom spremni!" može koristiti na grbu Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/.

"To je jedna službena tolerancija, koja je sada naslijeđena i koja se striktno regulisano može tolerisati", rekao je Kusić, koji je i hrvatski akademik.

Upitan o isticanju tog pozdrava na komemoracijama i nošenje uniformi, majica i zastava na kojim je ispisan, Kusić je ponovio da Savjet preporučuje da se to toleriše, ali pod striktnim uslovima, prenose hrvatski mediji.

"To je striktno u vezi sa komemoracijama pripadnicima jedinica koji su poginuli ili stradali sa tim simbolima, a ne sa širokim manifestacijama. Savjet daje samo opšta usmjerenja, a zakonodavac koji bude određivao normativu biće precizniji od naših preporuka, dok će sudije gledati kontekst", rekao je Kusić.

Kada je riječ o zvijedni petokraki i komunističkim simbolima, Kusić kaže da ti simboli nisu sporni.

"Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni i da imaju negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, ali i pozitivnu u antifašističkoj borbi. Ovaj dio koji se odnosi na antifašističku borbu je nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se mogu podvesti pod promovisanje mržnje ili nasilje može ostati, ali je prepušteno zakonodavcu da to uredi aktima", rekao je Kusić.

On je naveo da je Savjet donio dva dokumenta, od kojih se jedan bavio istorijskim temama, a drugi normativnim aktima oko delikata u vezi sa prošlošću.

"Odlučili smo da ne idemo na glasanje, već da oni članovi Savjeta, čija su mišljenja drugačija, svoja mišljenja dostave kasnije. Bilo je manjih razmimoilaženja u pojedinim područjima, ali je postignut najveći mogući konsenzus", rekao je Kusić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da je da će Vlada preporuke detaljano analizirati i vidjeti kako joj mogu pomoći u daljem kreiranju zakonodavnog okvira.

"Budući da je pitanje rada ovog savjeta bilo u vezi sa konkretnim slučajem HOS-ove ploče u Jasenovcu, jasno je da je stav Savjeta, a i moj stav, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu Hrvatske, ali je isto tako uvažena činjenica da se u striktno propisanim uslovima može koristiti u posebnim situacijama", rekao je Plenković.

On smatra da će rad ovog savjeta doprinijeti da svi zainteresovani pristupe ovoj temi na angažovan i naučni način, koji će dovesti do postepenog smirivanja tenzija.

Savjet, koji je hrvatski premijer formirao prije nepunih godinu dana, činili su, između ostalih, istoričari, politolozi i pravnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana