Усташки поздрав дозвољен у изузетним ситуацијама

Срна
Усташки поздрав дозвољен у изузетним ситуацијама

Загреб - Савјет за суочавање са прошлошћу, које је основао хрватски премијер Андреј Пленковић, закључио је да је усташки поздрав за "Дом спремни!" супротан Уставу, али да се може користити у изузетним ситуацијама, док звијезда петокрака није спорна.

Предсједник Савјета Звонко Кусић рекао је новинарима да је Савјет препоручио да се усташки поздрав "За дом спремни!" може користити на грбу Хрватских одбрамбених снага /ХОС/.

"То је једна службена толеранција, која је сада наслијеђена и која се стриктно регулисано може толерисати", рекао је Кусић, који је и хрватски академик.

Упитан о истицању тог поздрава на комеморацијама и ношење униформи, мајица и застава на којим је исписан, Кусић је поновио да Савјет препоручује да се то толерише, али под стриктним условима, преносе хрватски медији.

"То је стриктно у вези са комеморацијама припадницима јединица који су погинули или страдали са тим симболима, а не са широким манифестацијама. Савјет даје само општа усмјерења, а законодавац који буде одређивао нормативу биће прецизнији од наших препорука, док ће судије гледати контекст", рекао је Кусић.

Када је ријеч о звиједни петокраки и комунистичким симболима, Кусић каже да ти симболи нису спорни.

"Сви знамо да су ти симболи били двозначни и да имају негативну конотацију у вези кршења људских права и масовних злочина, али и позитивну у антифашистичкој борби. Овај дио који се односи на антифашистичку борбу је неспоран, док препоруке предвиђају да онај дио обиљежја који се могу подвести под промовисање мржње или насиље може остати, али је препуштено законодавцу да то уреди актима", рекао је Кусић.

Он је навео да је Савјет донио два документа, од којих се један бавио историјским темама, а други нормативним актима око деликата у вези са прошлошћу.

"Одлучили смо да не идемо на гласање, већ да они чланови Савјета, чија су мишљења другачија, своја мишљења доставе касније. Било је мањих размимоилажења у појединим подручјима, али је постигнут највећи могући консензус", рекао је Кусић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао да је да ће Влада препоруке детаљано анализирати и видјети како јој могу помоћи у даљем креирању законодавног оквира.

"Будући да је питање рада овог савјета било у вези са конкретним случајем ХОС-ове плоче у Јасеновцу, јасно је да је став Савјета, а и мој став, да је поздрав на тој плочи супротан Уставу Хрватске, али је исто тако уважена чињеница да се у стриктно прописаним условима може користити у посебним ситуацијама", рекао је Пленковић.

Он сматра да ће рад овог савјета допринијети да сви заинтересовани приступе овој теми на ангажован и научни начин, који ће довести до постепеног смиривања тензија.

Савјет, који је хрватски премијер формирао прије непуних годину дана, чинили су, између осталих, историчари, политолози и правници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана