Ustaški koncert zabranjen u Švajcarskoj, sponzori peru ruke

Srna
Ustaški koncert zabranjen u Švajcarskoj, sponzori peru ruke

Šliren - U Švajcarskoj je zaustavljena prodaja ulaznica za koncert hrvatskog kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, jer dio javnosti upozorava da se radi o šovinisti koji veliča ustaše.

Švajcarski mediji objavili su da je donesena odluka o povlačenju karata za Tompsonov koncert iz ponude firme "Startiket".

"Noje ciriher cajtung" nedavno je nazvao Tompsona "bardom mržnje" i prenio da ga mladi socijalisti u Švajcarskoj napadaju kao "neprijatelja slobodnog i demokratskog društva" i traže zabranu koncerta.

Oni su poslali otvoreno pismo Gradskom vijeću Šlirena upozoravajući da je "otvoreni rasizam u jednom demokratskom društvu poput Švajcarske nedopustiv i da širi bijes i mržnju". Organizatori koncerta objašnjavaju da je prodaja ulaznica stopirana zbog "negativnih reakcija mušterija".

Švajcarski mediji navode da je Marko Perković Tompson "povezan sa nacionalističkom scenom u Hrvatskoj", te da je negativno "upao u oči" pozdravom "Za dom spremni!", koji "slavi fašistički ustaški režim". Od koncerta "peru ruke" sada i oni koji su navedeni kao sponzori.

Trgovački lanac "Kup" i Švajcarska pošta tvrde da nemaju ništa sa Tompsonovim koncertom i pravdaju se da nemaju pojma odakle njihova imena na plakatima.

Obje firme "trljaju oči" u nevjerici na pitanje o ovom skandalu i tvrde da ne postoji nikakav angažman u vezi sa koncertom, odnosno Tompsonom.

U Švajcarskoj navode da "nemaju nikakve veze sa koncertom i da je njihov logotip zloupotrijebljen".

Oglasio se i istoričar Stefan Ditrih, koji upozorava da Marko Perković Tompson "simbolizuje ekstremni hrvatski nacionalizam".

Neke njegove pjesme ne govore samo o ratu iz devedesetih godina, već i o takozvanoj "Nezavisnoj državi Hrvatskoj" - Hitlerovoj i Musolinijevoj satelitskoj državi i pokolju Srba.

- Tompson se u više navrata rugao žrtvama i relativizovao zločine ustaške države - navodi Ditrih.

Uprkos tome, on je u Hrvatskoj i u dijelovima hrvatske dijaspore popularan. Kao primjer za to Ditrih navodi koncert iz prošle godine na kojem je masa skandirala "Ubij Srbina!" i ukazuje na to da je sve prošlo bez posljedica. Spomenuo je i to da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović nedavno priznala da sluša Tompsonove pjesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana