Umro Ivan Vekić ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

Srna
Umro Ivan Vekić ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

Zagreb - Ratni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivan Vekić, koga je tužilaštvo u Beogradu sumnjičilo za genocid, preminuo je danas u bolnici u Osijeku u 77. godini.

Vekić je bio jedan od osnivača HDZ-a 1989. godine, poslanik u hrvatskom parlamentu, te ministar unutrašnjih poslova od 31. jula 1991. do 15. aprila 1992. godine, podsjećaju hrvatski mediji.

Nekadašnje jugoslovensko Vojno tužilaštvo podiglo je 10. avgusta 1992. godine optužnice koje su na 26 stranica teretile tadašnje visoke hrvatske funkcionere Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša da su s umišljajem podstrekivali vojnike u Vukovaru na izvršenje krivičnih djela genocida i oružane pobune.

Njih četvoricu Tužilaštvo je teretilo da su kao ovlašćeni predstavnici organa vlasti Hrvatske i čelni ljudi u HDZ-u za Slavoniju u februaru i martu 1991. govorili i zalagali se za uništenje Srba u Hrvatskoj i da su osmislili akciju "čišćenja" i likvidacije Srba.

Bivši hrvatski ministar pravde Orsat Miljenić vratio je Srbiji optužnice koje je početkom decembra 2012. godine poslala u Zagreb, a u kojima se ratni rukovodioci Šeks, Vekić i Merčep terete za genocid i oružanu pobunu.

Vekić je početkom prošle godine priznao u Osijeku na suđenju Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženim za ubistva i progon srpskih civila u Sisku, da su vlasti likvidirale civile, tvrdeći da su za to "imale dobre razloge".

"Jesmo li ili nismo nekoga ubili? Jesmo! Rat se ne može dobiti da se ne usmrti neprijatelj", rekao je tada Vekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana