Умро Иван Векић ратни министар унутрашњих послова Хрватске

Срна
Умро Иван Векић ратни министар унутрашњих послова Хрватске

Загреб - Ратни министар унутрашњих послова Хрватске Иван Векић, кога је тужилаштво у Београду сумњичило за геноцид, преминуо је данас у болници у Осијеку у 77. години.

Векић је био један од оснивача ХДЗ-а 1989. године, посланик у хрватском парламенту, те министар унутрашњих послова од 31. јула 1991. до 15. априла 1992. године, подсјећају хрватски медији.

Некадашње југословенско Војно тужилаштво подигло је 10. августа 1992. године оптужнице које су на 26 страница теретиле тадашње високе хрватске функционере Владимира Шекса, Ивана Векића, Томислава Мерчепа и Бранимира Главаша да су с умишљајем подстрекивали војнике у Вуковару на извршење кривичних дјела геноцида и оружане побуне.

Њих четворицу Тужилаштво је теретило да су као овлашћени представници органа власти Хрватске и челни људи у ХДЗ-у за Славонију у фебруару и марту 1991. говорили и залагали се за уништење Срба у Хрватској и да су осмислили акцију "чишћења" и ликвидације Срба.

Бивши хрватски министар правде Орсат Миљенић вратио је Србији оптужнице које је почетком децембра 2012. године послала у Загреб, а у којима се ратни руководиоци Шекс, Векић и Мерчеп терете за геноцид и оружану побуну.

Векић је почетком прошле године признао у Осијеку на суђењу Владимиру Миланковићу и Драги Бошњаку, оптуженим за убиства и прогон српских цивила у Сиску, да су власти ликвидирале цивиле, тврдећи да су за то "имале добре разлоге".

"Јесмо ли или нисмо некога убили? Јесмо! Рат се не може добити да се не усмрти непријатељ", рекао је тада Векић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана