Ultimatim ratnih veterana Vladi Hrvatske ističe, hoće li se ostvariti pretnje?

Agencije
Ultimatim ratnih veterana Vladi Hrvatske ističe, hoće li se ostvariti pretnje?

Zagreb - Ultimatum koji je hrvatski ratni veteran Petar Janjić Tromblon dao je predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću ističe danas u 16 časova.

Tromblon od hrvatske vlade očekuje da sjedne za sto sa Slovencima i riješi problem u Piranskom zalivu - ili će to učiniti ratni veterani, piše zagrebački portal "Indeks".

Priča o veteranima koji planiraju da pošalju brodove u Piranski zaliv ako hrvatska vlada ne pokrene razgovore sa Slovenijom i ne riješi probleme ribara prvi put se pojavila protekle srijede, kada je na jednom ekstremno desnom portalu objavljeno pismo Tromblona premijeru Plenkoviću i vladi. Tromblon je vladi tada dao rok od 72 sata da riješe problem, ali je taj rok u petak produžio do ponedeljka.

"Imam puno prijatelja Slovenaca s kojima sam u kontaktu, njima isto ne odgovara ova opasna situacija. Mi smo sada donijeli odluku da stanemo malo na loptu jer moramo poštovati odluku hrvatskih ribara jer ti ljudi ipak žive od svog hljeba. Naše je da dođemo tamo i upozorimo vladu da ubrza proces u interesu ribara, ali i turizma", objasnio je u petak svoju odluku Tromblon.

Danas u 16 sati ističe rok koji je u petak Tromblon dao premijeru.

Prema Tromblonovom ultimatumu, on bi sa stotinak lađa i brodova napunjenih ratnim veteranima isplovio prema Piranskom zalivu i "zaštitio hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Janjić u svom ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahtjeve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu i tako prehranjivati svoju porodicu".

"Onda ćemo mi doći sa sto brodica. Ja sam u stanju dovesti 100 čamaca s Dunava, Save i Drave, pa ćemo mi tamo ploviti i volio bih da vidim ko će nas zaustaviti, ko će nas tamo kazniti. Pa ćemo vidjeti koji će slovenački brod preći u hrvatske vode", kaže Tromblon.

HDZ, koji je za vrijeme šatorskog protesta na sva usta hvalio i veličao zahtjeve veterana, sada ćuti. Ili barem ne govori ništa konkretno.

"Takva pitanja rješavaju se dogovorom dviju strana, jedna strana ne može rješiti taj problem. Ovdje moramo biti razboriti, politika se vodi razumom, a ne srcem. Razumijem one koji su nervozni, ali ovdje treba biti razuman. Nije dobro da s hrvatske strane neko vrši pritisak na vladu. Vlada itekako vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i štitiće hrvatske ribare i građane", kratko je komentarisao predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković Janjićeve najave.

Premijer Plenković još nije komentisao pretnje Tromblona, ali ni ideju kontroverznu poslanicu u EP Ruže Tomašić koja predlaže da se u Piranski zaliv pošalje vojska.

"Nećemo ratovati sa Slovencima. Budimo realni, skijajmo", rekao je Plenković kratko.

Podsjetimo, Arbitražni sud donio je nedavno odluku, koji Hrvatska ne priznaje, a odnosi se na Piranski zaliv ili Savudrijsku valu, čija polovina je pripala Sloveniji.

Zbog "diplomatskog rata" Hrvatske i Slovenije posljedice trpe i obični ljudi, a hrvatskim ribarima prijete velike novčane kazne, pa čak i zatvorske, u slučaju da nastave da ribare u "svojim vodama". Problem za njih predstavlja i to što sa dvije strane dobijaju potpuno različite poruke.

Slovenija je upozorila da će policija naplaćivati kazne ribarima koji ulaze u vode Slovenije, ali je iz Hrvatske preko ministarke spoljnih poslova Marije Pejčinović Burić rekla da su te "pretnje neprimjerene, besmislene i nemoguće", dok je premijer Andrej Plenković naveo da će i "Hrvatska možda odlučiti da kažnjava slovenačke brodove".

U Zagrebu je održan i sastanak sa predstavnicima ribara, poslije kog je rečeno da "Vlada čvrsto stoji iza ribara" i da oni "mogu mirno da spavaju". Međutim, kako navodi Indeks, nije objavljeno čime im država garantuje bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana