Ултиматим ратних ветерана Влади Хрватске истиче, хоће ли се остварити претње?

Агенције
Ултиматим ратних ветерана Влади Хрватске истиче, хоће ли се остварити претње?

Загреб - Ултиматум који је хрватски ратни ветеран Петар Јањић Тромблон дао је предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу истиче данас у 16 часова.

Тромблон од хрватске владе очекује да сједне за сто са Словенцима и ријеши проблем у Пиранском заливу - или ће то учинити ратни ветерани, пише загребачки портал "Индекс".

Прича о ветеранима који планирају да пошаљу бродове у Пирански залив ако хрватска влада не покрене разговоре са Словенијом и не ријеши проблеме рибара први пут се појавила протекле сриједе, када је на једном екстремно десном порталу објављено писмо Тромблона премијеру Пленковићу и влади. Тромблон је влади тада дао рок од 72 сата да ријеше проблем, али је тај рок у петак продужио до понедељка.

"Имам пуно пријатеља Словенаца с којима сам у контакту, њима исто не одговара ова опасна ситуација. Ми смо сада донијели одлуку да станемо мало на лопту јер морамо поштовати одлуку хрватских рибара јер ти људи ипак живе од свог хљеба. Наше је да дођемо тамо и упозоримо владу да убрза процес у интересу рибара, али и туризма", објаснио је у петак своју одлуку Тромблон.

Данас у 16 сати истиче рок који је у петак Тромблон дао премијеру.

Према Тромблоновом ултиматуму, он би са стотинак лађа и бродова напуњених ратним ветеранима испловио према Пиранском заливу и "заштитио хрватску морску државну границу са Словенијом од незаконитог упада туђе полиције у хрватске територијалне воде".

Јањић у свом ултиматуму наводи да ће, ако премијер не испуни његове захтјеве, "осигурати неометано рибарење хрватском рибару из Истре како би могао неометано изловљавати рибу и тако прехрањивати своју породицу".

"Онда ћемо ми доћи са сто бродица. Ја сам у стању довести 100 чамаца с Дунава, Саве и Драве, па ћемо ми тамо пловити и волио бих да видим ко ће нас зауставити, ко ће нас тамо казнити. Па ћемо видјети који ће словеначки брод прећи у хрватске воде", каже Тромблон.

ХДЗ, који је за вријеме шаторског протеста на сва уста хвалио и величао захтјеве ветерана, сада ћути. Или барем не говори ништа конкретно.

"Таква питања рјешавају се договором двију страна, једна страна не може рјешити тај проблем. Овдје морамо бити разборити, политика се води разумом, а не срцем. Разумијем оне који су нервозни, али овдје треба бити разуман. Није добро да с хрватске стране неко врши притисак на владу. Влада итекако води рачуна о хрватским националним интересима и штитиће хрватске рибаре и грађане", кратко је коментарисао предсједник хрватског Сабора Гордан Јандроковић Јањићеве најаве.

Премијер Пленковић још није коментисао претње Тромблона, али ни идеју контроверзну посланицу у ЕП Руже Томашић која предлаже да се у Пирански залив пошаље војска.

"Нећемо ратовати са Словенцима. Будимо реални, скијајмо", рекао је Пленковић кратко.

Подсјетимо, Арбитражни суд донио је недавно одлуку, који Хрватска не признаје, а односи се на Пирански залив или Савудријску валу, чија половина је припала Словенији.

Због "дипломатског рата" Хрватске и Словеније посљедице трпе и обични људи, а хрватским рибарима пријете велике новчане казне, па чак и затворске, у случају да наставе да рибаре у "својим водама". Проблем за њих представља и то што са двије стране добијају потпуно различите поруке.

Словенија је упозорила да ће полиција наплаћивати казне рибарима који улазе у воде Словеније, али је из Хрватске преко министарке спољних послова Марије Пејчиновић Бурић рекла да су те "претње непримјерене, бесмислене и немогуће", док је премијер Андреј Пленковић навео да ће и "Хрватска можда одлучити да кажњава словеначке бродове".

У Загребу је одржан и састанак са представницима рибара, послије ког је речено да "Влада чврсто стоји иза рибара" и да они "могу мирно да спавају". Међутим, како наводи Индекс, није објављено чиме им држава гарантује безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана