Ukinuta presuda Branimiru Glavašu

Srna
Ukinuta presuda Branimiru Glavašu

Zagreb - Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostepenu presudu Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima "garaža" i "selotejp" i zatražio od zagrebačkog Županijskog suda novo suđenje za ratne zločine nad Srbima iz Osijeka.

Prema rješenju Vrhovnog suda, prihvaćene su žalbe Glavaša i ostalih optuženih, u cijelosti se ukida prvostepena presuda i predmet upućuje prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje, javljaju hrvatski mediji.


Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je bio u zatvoru u Mostaru pa privremeno otpušten, Ustavni sud je ukinuo početkom prošle godine.

Zbog presude zagrebačkog Županijskog suda zbog ratnog zločina u Osijeku, Glavaš je nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, pa je nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovo djelimično ukinuo Ustavni sud.

Tužilaštvo je tokom cijelog postupka isticalo da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca koji je određivao kriterijume za odabir i stigmatizovanje žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana