Ubice Jovanovića 12 godina na slobodi

Agencije
Ubice Jovanovića 12 godina na slobodi

Podgorica - Pozadina ubistva glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića nije rasvijetljena ni nakon 12 godina.

Povodom godišnjice ubistva, porodica, prijatelji i novi ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović sa delegacijom MUP-a položili su u petak cvijeće na mjesto gdje je ubijen Jovanović i posjetili redakciju lista.

Danilović je kazao da je spreman da u najskorije vrijeme raspiše novčanu nagradu za informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ubistva.

On je rekao da će detaljno ispitati da li je i dalje na snazi ranija odluka o novčanoj nagradi i, ukoliko bude potrebno, dodatno je osnažiti i aktuelizovati.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nisu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen i osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. Iz tužilaštva su početkom prošle godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika. Tada je rečeno da su tim povodom saslušali 10 svjedoka, uključujući premijera Mila Đukanovića i ministra Duška Markovića. Obojica su u nekoliko navrata govorili da znaju nešto više o likvidaciji Jovanovića.

Na 12. godišnjicu ubistva crnogorskog novinara oglasila se i njegova sestra Danijela Pavićević.

Ona je navela da svaka promjena uliva neku nadu porodici da će se nešto novo objelodaniti i da će dovesti do onih koji su naredili ubistvo Jovanovića.

- Pošto je novi ministar unutrašnjih poslova aktuelizovao priču o novčanoj nagradi za informaciju koja bi dovela do rasvjetljavanja ubistva, sugerišem mu da odmah ponudi novac gospodinu Mići Orlandiću, tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova i šefu specijalnog tima za istragu ubistva mog brata Duška - navodi Pavićevićeva.

Ona je dodala da je zločinačka družina na slobodi sve ove godine i uživa u onome što su, krvareći ruke, stekli.

- Poručujem im da će svaka istina pronaći svoj put jednog dana. Čekam taj dan, a svaki koji prođe me približava onom danu kada ću ih vidjeti na tasu boginje pravde - zaključila je Pavićevićeva.

Naredba iz vrha države

Porodica Jovanović je ubijeđena da je naredba za likvidaciju novinara stigla iz vrha države, službe DB-a i mafijaških krugova.

- Tvrdim da je mog brata ubio onaj koji je imao najviše koristi od njegove smrti, a za to imam dokaze koje sam dao nadležnim službama - rekao je Miško Jovanović, brat ubijenog Duška.

Međutim, iz policije su stizale izjave službenika da je ubistvo Duška Jovanovića policijski riješeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana