Убице Јовановића 12 година на слободи

Агенције
Убице Јовановића 12 година на слободи

Подгорица - Позадина убиства главног уредника листа "Дан" Душка Јовановића није расвијетљена ни након 12 година.

Поводом годишњице убиства, породица, пријатељи и нови министар унутрашњих послова Горан Даниловић са делегацијом МУП-а положили су у петак цвијеће на мјесто гдје је убијен Јовановић и посјетили редакцију листа.

Даниловић је казао да је спреман да у најскорије вријеме распише новчану награду за информације које би допринијеле расвјетљавању убиства.

Он је рекао да ће детаљно испитати да ли је и даље на снази ранија одлука о новчаној награди и, уколико буде потребно, додатно је оснажити и актуелизовати.

Јовановић је убијен 27. маја 2004. године, након што је изашао из редакције, а истражитељи до данас нису открили ко је испалио смртоносне хице.

За учешће у убиству до сада је оптужен и осуђен једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора. Из тужилаштва су почетком прошле године саопштили да новим предметом покушавају да открију још два саучесника. Тада је речено да су тим поводом саслушали 10 свједока, укључујући премијера Мила Ђукановића и министра Душка Марковића. Обојица су у неколико наврата говорили да знају нешто више о ликвидацији Јовановића.

На 12. годишњицу убиства црногорског новинара огласила се и његова сестра Данијела Павићевић.

Она је навела да свака промјена улива неку наду породици да ће се нешто ново објелоданити и да ће довести до оних који су наредили убиство Јовановића.

- Пошто је нови министар унутрашњих послова актуелизовао причу о новчаној награди за информацију која би довела до расвјетљавања убиства, сугеришем му да одмах понуди новац господину Мићи Орландићу, тадашњем помоћнику министра унутрашњих послова и шефу специјалног тима за истрагу убиства мог брата Душка - наводи Павићевићева.

Она је додала да је злочиначка дружина на слободи све ове године и ужива у ономе што су, крварећи руке, стекли.

- Поручујем им да ће свака истина пронаћи свој пут једног дана. Чекам тај дан, а сваки који прође ме приближава оном дану када ћу их видјети на тасу богиње правде - закључила је Павићевићева.

Наредба из врха државе

Породица Јовановић је убијеђена да је наредба за ликвидацију новинара стигла из врха државе, службе ДБ-а и мафијашких кругова.

- Тврдим да је мог брата убио онај који је имао највише користи од његове смрти, а за то имам доказе које сам дао надлежним службама - рекао је Мишко Јовановић, брат убијеног Душка.

Међутим, из полиције су стизале изјаве службеника да је убиство Душка Јовановића полицијски ријешено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана