У кинеском меду у Хрватској откривена недозвољена материја

Seebiz.eu
У кинеском меду у Хрватској откривена недозвољена материја

Загреб - Хрватска повлачи са тржишта додатак прехрани "Краљевски мед" увезен из Кине, јер је у њему утврђено присуство тадалафила, активне материје у лијековима који се издају само уз љекарски надзор, а који није допуштен у производим одобреним као додаци прехрани.

Хрватско Министарство пољопривреде је у саопштењу о повлачењу "Краљевског меда" са тржишта прецизирало да се ради о производу који има ознаку додатак прехрани, с роком трајања до фебруара 2016, да је земља поријекла Кина а увозник "Medivital pharm" из Загреба, преноси портал Seebiz.

За тај производ је, како се додаје, путем ХР РАСФФ система примљено обавјештење Управе за санитарну инспекцију Министарства здравља о налазу тадалафила у концентрацији 60,2 мг/кг.

Присутност тадалафила није допуштена у производима који су одобрени као додаци прехрани, истичу из Министарства.

"Клиничка испитивања показују да коришћење тадалафила у дози од 5 до 20 мг делује на појачавање хипотензијског дјеловања нитрата, те је строго контраиндиковано коришћење тадалафила код особа које користе препарате нитрата у било којем облику. Нуспојаве које се могу јавити код коришћења тадалафила су промјене у виду или потпуни губитак вида, звоњење у ушима или изненадни губитак слуха, бол у прсима, повраћање, знојење, губитак даха, конвулзије, црвенило лица, врата или прса, главобоља, пролив, бол у мишићима и прсима", наводи се у саопштењу.

Компанија "Medivital pharm" је такође обавијестила потрошаче да с тржишта повлачи додатак прехрани "Краљевски мед", "због основане сумње у здравствену исправност истог, с обзиром да је узорковањем утврђена недозвољена супстанца лијека", извјештава Seebiz.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана