U Zagrebu održana parada povodom 20. godišnjice Oluje

Tanjug
U Zagrebu održana parada povodom 20. godišnjice Oluje

Zagreb - U paradi koja je večeras održana u Zagrebu, povodom 20. godišnjice "Oluje", učestvovalo je blizu 3.000 vojnika, ratnih veterana, invalida i dobrovoljaca, kao i 300 vozila i 30 letjelica.

Ovo je bila prva parada, poslije 18 godina, kojom Hrvatska obilježava 20. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja", kada je iz Krajine proterano više od 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 ubijeno ili nestalo.

Kolona je bila duga oko četiri kilometara, a defile Vukovarskom ulicom, između Avenije Marina Držića i Savske ceste, potrajao je sat i po, prenijela je Hina. 

Parada, u kojoj nisu učestvovali strani vojnici, bila je sastavljena iz tri dijela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehanizovanog. 

Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice. 

Avioni MiG 21 hrvatskog vazduhoplovstva su otvorili i zatvorili paradu, kojoj je prisustvovalo više stotina zvanica, među kojima i državni vrh s predsjednicom Hrvatske i vrhovnim vojnim komandantom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom. 

Paradi su prisustvovali i bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović i, kako je navedeno, 42 strane delegacije -  ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici.

Po završetku parade državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za zvanice. 

Obilježavanje Oluje će se okončati vatrometom na trgu bana Jelačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana