У Загребу одржана парада поводом 20. годишњице Олује

Танјуг
У Загребу одржана парада поводом 20. годишњице Олује

Загреб - У паради која је вечерас одржана у Загребу, поводом 20. годишњице "Олује", учествовало је близу 3.000 војника, ратних ветерана, инвалида и добровољаца, као и 300 возила и 30 летjелица.

Ово је била прва парада, послijе 18 година, којом Хрватска обиљежава 20. годишњицу војно-полицијске акције "Олуја", када је из Крајине протерано више од 220.000 Срба, док је готово 2.000 убијено или нестало.

Колона је била дуга око четири километара, а дефиле Вуковарском улицом, између Авеније Марина Држића и Савске цесте, потрајао је сат и по, пренијела је Хина. 

Парада, у којој нису учествовали страни војници, била је састављена из три дијела: пјешачког, летачког и оклопно-механизованог. 

Захваљујући техници и видео-зиду, Загреб се повезао и с морем, односно брачким каналом којим су пловили бродови Хрватске ратне морнарице. 

Авиони МиГ 21 хрватског ваздухопловства су отворили и затворили параду, којој је присуствовало више стотина званица, међу којима и државни врх с предсједницом Хрватске и врховним војним командантом Колиндом Грабар Китаровић, премијером Зораном Милановићем и предсједником Сабора Јосипом Леком. 

Паради су присуствовали и бивши предсједници државе Стјепан Месић и Иво Јосиповић и, како је наведено, 42 стране делегације -  амбасадори, војни изасланици и високи војни званичници.

По завршетку параде државни врх се упутио на Горњи град, гдје ће на платоу Градец бити приређен свечани пријем за званице. 

Обиљежавање Олује ће се окончати ватрометом на тргу бана Јелачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана