У Сплиту дува најјача бура у историји метеоролошких мјерења

Срна
У Сплиту дува најјача бура у историји метеоролошких мјерења

Сплит - У Сплиту је регистрован удар буре од 176 километара на час, што је највећа позната брзина вјетра измјерена у овом далматинском граду.

Ријеч је о званично најјачој бури још од 14. новембра 2004. када је за вријеме циклоне Дороти најјачи удар буре износио 174,6 километара на час, јавили су хрватски медији.

Просјечна брзина вјетра у Сплиту је током протекле ноћи износила 118 километара на час.

У Подвелебитском каналу и на Масленичком подручју бура је достигла ударе до 173 километра на час, а бура на макарском и дубровачком подручју има орканске ударе од 152 километара на час.

Сплитска полиција јутрос је саопштила да су еидентирали велики број дојава о рушењу стабала на пут и оштећењу возила.

У централној Далмацији синоћ су избила и три пожара. Прво је избио пожар у Сплиту, а онда и у Макарској, док се јутрос око 5.00 часова активирао и у Солину.

На подручју Брда у Сплиту горјели су ниско растиње и трава, а ватра је захватила и оштетила паркирано возило. Приликом гашења један ватрогасац је задобио лакше повреде.

У Макарској су око поноћи горјели ниско растиње и макија, а због ширења пожара усљед јаког вјетра полиција је евакуисала станаре оближњих стамбених зграда.

Због орканских удара вјетра за све категорије возила затворена је дионица ауто-пута Загреб-Сплит између петљи Поседарје и Свети Рок, а обилазак је преко Карина, Обровца и Грачаца, као и ауто-пут Ријека-Загреб између петљи Киковица и Делнице, а обилази се старим путем кроз Горски Котар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана