U Hrvatskoj živi od 50 do 100 ekstremista

Agencije
U Hrvatskoj živi od 50 do 100 ekstremista

Zagreb - U Hrvatskoj živi između 50 i 100 osoba koje bi zbog svojih uvjerenja, stavova i razmišljanja mogle biti nazvane ekstremnim islamistima.

One su uglavnom s područja Pule, Rijeke i Zagreba, prenose hrvatski mediji.

Pozivajući se na izvore iz obavještajnih krugova, navodi se da, prema saznanjima službi, niko od njih nije radikalizovan na način da planira da izvrši teroristički napad.

Ključni među njima su, ipak, poznati ili, kako navode u bezbjednosnim službama, pokriveni su.

Uz to, sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a bezbjednosni aparat raspolaže saznanjima o možda desetak takozvanih konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte s ekstremnim islamistima odlučile da pređu u islam.

Riječ je o mladim djevojkama ili ženama u tridesetim godinama koje već iza sebe imaju jedan brak i traže novi.

Stav bezbjednosnih službi je da Hrvatskoj trenutno ne prijeti direktni teroristički napad, a da je broj rizičnih osoba mali u odnosu na zemlje u okruženju.

Ipak, bezbjednosni sistem je u stanju "pojačanog opreza", a ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić to, kako se navodi, naziva trećim stepenom pripravnosti.

Navodi se i da pripadnici IS-a državljane Hrvatske, uglavnom mlade, pokušavaju da regrutuju preko društvenih mreža.

Riječ je prvenstveno o neprilagođenim osobama iz disfunkcionalnih porodica, vjerskim laicima, često djevojkama na koje šire svoju propagandu i koje uvjeravaju u ispravnost svetog rata protiv SAD i njihovih saveznika.

Potencijalnim regrutima se obećava novac i šire im se lažne priče o vrijednim nekretninama s bazenima na području Sirije koje očekuju sve koji im se pridruže u ispunjenju svetih ciljeva.

Granica prema BiH

Bezbjednosne službe su izuzetno zadovoljne saradnjom sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj. Problem je, međutim, to što su potencijalni regruti često nedovoljno informisani, ne znaju ni osnove islama pa ih je lako zavesti. Hrvatske bezbjednosne službe najviše motre na granicu prema BiH u kojoj, kako se procjenjuje živi, 4.000 ekstremista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana