U Blajburgu uhapšeno sedam lica zbog kršenja zakona o veličanju nacizma

Srna
U Blajburgu uhapšeno sedam lica zbog kršenja zakona o veličanju nacizma

Blajburg - Austrijska policija uhapsila je po završetku skupa hrvatskih ultradesničara u Blajburgu šest Hrvata i jednog Slovenca i podnijela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma.

Iz austrijske policije navode da tokom komemoracije nije bilo ispada niti nasilja, ali da je, osim kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, bilo prijava zbog zabrane boravka u Austriji, kršenja dostojanstva natpisom na majici i neprijavljenog obavljanja posla.


Osim toga, izrečene su dvije kazne protiv lica koja su se kretala prugom, prenose beogradski mediji.

Iz austrijske policije dodaju da je današnjoj komemoraciji pripadnicima hrvatskih kvislinških formacija ubijenim na završetku Drugog svjetskog rata prisustvovalo između 10.000 i 11.000 ljudi.

Obezbjeđenje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa političkim zastavama ili oznakama, ali je i osim toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima.

U Blajbugru su se mogla vidjeti lica u majicama sa likom pjevača Marka Perkovića Tompsona, poznatom po veličanju ustaštva, kao i sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” i ustaškom šahovnicom.

Skupu u Blajburgu prisustvovalo je više političara iz Hrvatske i BiH, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, njegov zamjenik Milijan Brkić, kao i hrvatski ministri Goran Marić, Tomo Medved i Milan Kujundižić, te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana