Тужилаштво предлаже саслушање 33 свједока у случају Агрокор

Тужилаштво предлаже саслушање 33 свједока у случају Агрокор 02.11.2017 10:03 | Срна

Загреб - Власнику "Агрокора" Ивици Тодорићу, првооптуженом у афери у вези са овим концерном, одређен је истражни затвор због могућег утицаја на свједоке, а у његовом случају тужилаштво предлаже саслушање 33 свједока, међу којима је бивши градоначелник Загреба Бранко Микша.

Суд сматра да би боравком на слободи Тодорић могао да утиче на 17 свједока, јавили су хрватски медији.


Тодорић је још недоступан хрватском правосуђу, а Интерпол је 25. октобра за њим расписао црвену међународну потјерницу.

Међу свједоцима, за које суд сматра да постоји опасност да би Тодорић на њих могао да утиче, су Анте Тодорић, Стјепан Ледић, Игор Чичак, Саша Галић и Гордан Радин, који су били чланови управе "Агрокора", те су свакодневно у контакту са Тодорићем.

Досадашња истрага открила је да је "Агрокор" функционисао на чудан начин, а неки свједоци рекли су да сједнице управе нису одржаване, те да не постоје записници.

Међу свједоцима за које суд сматра да би Тодорић боравком на слободи могао да утиче на њих, су и Бранко Микша, Мирко Новосел, Татјана Рукавина, Викторија Свич, Ханс Кристијан Јакобсон и Гилес Андре Роџер Мететал, који су били чланови надзорног одбора.

Тодорићу је истражни затвор одређен и због могућег утицаја на Бранка Тарника, дугогодишњег директора финансија "Агрокора", који је повезан и са пословањем "Агрокора АГ" са сједиштем у Швајцарској.

Испитивање свједока не може почети док рјешење о истрази не постане правомоћно, што се још није догодило.

Тодорић је једини осумњичени у афери "Агрокор" за којег је затражен истражни затвор, а Државно тужилаштво Хрватске терети га за проневјеру више од милијарду куна /130 милиона евра/.

Власник "Агрокора" раније је саопштио да ће се вратити у Хрватску када прикупи доказе да није крив.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица