Тужилаштво покренуло трећу истрагу против Агрокора

Срна
Тужилаштво покренуло трећу истрагу против Агрокора

Загреб - Жупанијској државно тужилаштво у Загребу покренуло је трећу истрагу у случају “Агрокор”, којом је обухваћен бивши власник ове компаније Ивица Тодорић и још два лица због сумње да су злоупотријебили положај у привредном пословању и незаконито прибавили имовинску корист од 1.250.000 евра.

Осим Тодорића, за злоупотребу положаја у привредном пословању Тужилаштво терети бившег извршног потпредсједника концерна за пословање и пословни развој Пирушку Цањугу и некадашњег директора у “Агрокору” за грађевинске инвестиције Анту Хуљева.

Нова истрага се односи на злоупотребу положаја у привредном пословању током новембра и децембра 2013. године у Загребу и швајцарском граду Хам, преноси “Јутарњи лист”.

Ријеч је о уговорима између “Агрокора” и америчког Фонда за некретнине В.П.Кареј  о продаји некретнина, складишта, супермаркета и хипермаркета, као и повратног најма простора.

У једној таквој трансакцији “Агрокор” је овом фонду продао и одмах узео у закуп више малопродајних трговина за 67 милона евра, а фирми из Швајцарске исплатио 1,25 милиона евра за услуге посредовања и савјетовања у овом послу.

Провјеравајући ове трансакције, истражиоци су утврдили да је Тодорић, уз помоћ Цањугове, наложио плаћање швајцарској фирми у децембру 2013. године, а све то је спровео Хуљев.

Истрагом је закључено да швајцарска фирма није пружила никакве савјетничке услуге, него је ријеч о фиктивном покрићу за извлачење новца из “Агрокора”.

Истрагу против Ивице Тодорића, његових синова Ивана и Анте, те 12 “Агрокорових” менаџера и ревизора Тужилаштво је покренуло у новембру прошле године због незаконитог прибављања неколико стотина милиона евра /више од милијарду куна/ из те компаније.

Укупној штети уз Тодорићеву имовинску корист, Тужилаштво је додало и додатних 43 милиона евра /320 милиона куна/ прибављених за правно лице фалсификовањем исправа и незаконитим вођењем пословних књига.

Истражни затвор био је одобрен једино за Ивицу Тодорића, који је након изручења Хрватској спроведен у затвор у Реметинцу, да би 20. новембра био пуштен на слободу, уз кауцију од милион евра /7,5 милиона куна/ и забрану напуштања Загреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана