Три државе трагају са плаћеним убицом: Чаба се крије на потезу БиХ - Косово?

blic.rs
Три државе трагају са плаћеним убицом: Чаба се крије на потезу БиХ - Косово?

За плаћеником Чабом Дером (39) тренутно због убистава трагају полиције три земље: Србије, Мађарске и Холандије, али је питање колико је људи, и то по налогу, ликвидирао у протекле двије године, од када је пуштен из затвора послије издржане казне због егзекуције Бранислава Јелачића.

“У првом маху се сумњало да ће га организатор посљедње ликвидације, Небојше Марковића у Београду, можда елиминисао да га уколико падне не разоткрије. Међутим, Дер је бескрупулозан, не занима га да ли ће оставити трага приликом убиства, и као такав погодан је да одради још неке “послове”. Вјероватно је уточиште нашао код неког за кога је већ радио и ко ће га опет ангажовати да елиминише непожељног бившег сарадника или ривала. Информације указују да је радио и за криминалне групе из уже Србије, Хрватске, Мађарске, али и за црногорске. Био је у контакту и са групом нарко-боса Насера Кељмендија, чији послови су разгранати широм Балкана, а највећи утицај има на Косову и Метохији и Босни и Херцеговини, па није немогуће да је тамо нашао уточиште”, указује саговорник.

Холандска полиција сумњичи Чабу Дера (38), који је 5. јануара ове године у београдском насељу Баново брдо убио Небојшу Марковића (37), и за убиства Хрвата Ивана Сердарушића у јулу прошле године у Амстердаму, као и још једног мушкарца у Будимпешти у септембру. Холандска полиција саопштила је да је Дера плаћени убица са мађарским и српским држављанством.

Полиција вјерује да је Дера стигао у Холандију око 8. јануара, те да је три недеље касније починио убиство у једном италијанском ресторану у Амстердаму. Ушао је у ресторан обучен као туриста и упуцао жртву у главу, преносе тамошњи медији.

Лице Чабе Дера јасно се види на снимцима надзорне камере, а на мјесту злочина пронађен је и његов ДНК.

Чаба Дер је у Србији осуђен на затворску казну 2004. године због убиства. Пуштен је из притвора у фебруару 2017. године. Из полиције су у саопштењу навели да желе да разговарају са свима који су имали контакт са Дером у периоду од 8. до 30. разговарала са сваким ко је имао контакт са Дером од 8. до 30. јула када се убиство догодило и за информације о њему понудили награду од 20.000 евра.

Према наводима холандских медија Чабина жртва се већ дуже вријеме бавила пословима у вези са продајом дроге па се то наводи као главни смијер истраге и мотив Сердарушићеве егзекуције.

Извори блиски холандским истражним органима наводе да је Дер оставио бројне трагове на мјесту злочина, а полиција је успјела да реконструише његово кретање након убиства.

Жртву која је ручала у ресторану у Бетовеновој улици у Амстердаму улици на егзекутор је упуцао у главу пиштољем с пригушивачем, а потом је побјегао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана