Traže regulisanje prebivališta Srba iz Hrvatske

Agencije
Traže regulisanje prebivališta Srba iz Hrvatske

Zagreb - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta traži da se omogući svim hrvatskim državljanima iz inostranstva privremeni odlazak iz Hrvatske na pet godina i da tako zadrže hrvatsku ličnu kartu.

U pismu upućenom državnim organima Hrvatske, Linta je naveo da je od 1991. do kraja 2013. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje na nezakonit način izbrisalo iz evidencije hrvatskog prebivališta više od 50.000 Srba.

Posebno je važno da MUP Hrvatske što prije donese Pravilnik za policijske uprave i diplomatsko-konzularna predstavništva kojim bi se precizno utvrdilo šest načina, odnosno obnova, stambeno zbrinjavanje, školovanje, posao, liječenje i izdržavanje starih i nezaposlenih lica za privremeni odlazak izvan Hrvatske na pet godina.

U saopštenju se podsjeća da rok do kada hrvatski državljani koji žive u inostranstvu moraju da odjave prebivalište ili prijave privremeni odlazak ističe 29. decembra 2014. godine.

Ako uskoro ne bude usvojen pravilnik, to će značiti da u MUP-u Hrvatske ne postoji stvarna volja da Zakon o prebivalištu bude primijenjen u potpunosti na sve hrvatske državljane bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, ocjenjuju u ovoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana