Траже регулисање пребивалишта Срба из Хрватске

Агенције
Траже регулисање пребивалишта Срба из Хрватске

Загреб - Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта тражи да се омогући свим хрватским држављанима из иностранства привремени одлазак из Хрватске на пет година и да тако задрже хрватску личну карту.

У писму упућеном државним органима Хрватске, Линта је навео да је од 1991. до краја 2013. године Министарство унутрашњих послова те земље на незаконит начин избрисало из евиденције хрватског пребивалишта више од 50.000 Срба.

Посебно је важно да МУП Хрватске што прије донесе Правилник за полицијске управе и дипломатско-конзуларна представништва којим би се прецизно утврдило шест начина, односно обнова, стамбено збрињавање, школовање, посао, лијечење и издржавање старих и незапослених лица за привремени одлазак изван Хрватске на пет година.

У саопштењу се подсјећа да рок до када хрватски држављани који живе у иностранству морају да одјаве пребивалиште или пријаве привремени одлазак истиче 29. децембра 2014. године.

Ако ускоро не буде усвојен правилник, то ће значити да у МУП-у Хрватске не постоји стварна воља да Закон о пребивалишту буде примијењен у потпуности на све хрватске држављане без обзира на националну и вјерску припадност, оцјењују у овој коалицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана