Траже дозволу за обнову манастира на Превлаци

Агенције
Траже дозволу за обнову манастира на Превлаци

Тиват - Вјерници који већ скоро 20 дана даноноћно дежурају и бране од најављеног рушења крстионицу на тиватској Превлаци ће у суботу, 20. априла, на трговима Тивта, Котора, Херцег Новог и Будве организовати потписивање петиције којом траже обнову манастира Светог архангела Михаила и очување крстионице.

Објекат површине 11 квадрата подигнут је прије неколико мјесеци на манастирској понти на југозападној обали Превлаке, а Митрополија црногорско-приморска за њега од државе није добила неопходне папире и сагласности.

Због тога је грађевинска инспекција Министарства одрживог развоја и туризма донијела рјешење о уклањању крстионице које је било заказано за 2. април, али се инспектори и извршна служба тада уопште нису ни појавили на Превлаци, јер је неколико часова прије заказаног термина пропала интервенција полиције, која је током ноћи покушала да са копна и мора заузме крстионицу у којој се тада окупио велики број грађана.

Од тада до данас непрекидно трају дежурства вјерника не само православне већ и других вјероисповијести на Превлаци који чувају крстионицу, а од овог викенда почиње и потписивање петиције за очување тог објекта.

Петиција ће у Тивту, како је најављено, бити потписивана на Тргу Магнолија, у Котору код каменог киоска, у Херцег Новом на Тргу Николе Ђурковића, те у Будви испред хотела “Могрен”.

Организатори потписивања петиције истичу да је циљ ове иницијативе добијање грађевинске дозволе за обнову манастира коју Митрополија црногорско-приморска чека још од 2012. године.

- На 800. годишњицу оснивања Зетске епископије, вјерни народ Боке захтијева обнову манастира Светог архангела Михаила на Михољској превлаци. Европска повеља о људским правима и слободама, као и сва домаћа правна акта гарантују грађанима право на слободу исповиједања вјере на њиховом историјском култном мјесту - истиче се у тексту петиције која ће бити потписивана у Боки.

Анкета

Према анкети коју је на свом сајту спровео локални јавни сервис Тивта, чак 94 одсто грађана изјаснило се против намјере државе да сруши нелегално подигнути објекат крстионице у манастиру Светог архангела Михаила на Превлаци.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана