“Trampovi komentari o Crnoj Gori slabe NATO, daju dozvolu Rusiji...”

Agencije
“Trampovi komentari o Crnoj Gori slabe NATO, daju dozvolu Rusiji...”

Predsjednik SAD Donald Tramp doveo je u pitanje obavezu SAD da brani druge članice NATO. Njegovu izjavu o Crnoj Gori mnogi kritikuju.

Tramp je u intervjuu za “Foks njuz” naveo da bi angažovanje SAD u odbrani neke male zemlje, na primer Crne Gore, moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata.

Na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao da brani jednu Crnu Goru, Tramp je naveo da i on postavlja isto pitanje.

“Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam – u Trećem svjestkom ratu smo!”, naveo je Tramp.

Upravo ovu izjavu mnogi su kritikovali, među njima su i senator Džon Mekejn, kao i general Vesli Klark.

Mekejn je na Tviteru napisao da je narod Crne Gore smjelo izdržao pritisak Putinove Rusije.

“Senat je glasao 97-2 u korist pristupanja Crne Gore u NATO. Napadajući tu zemlju i dovodeći u pitanje obaveze NATO, predsjednik prepušta Putinu da vuče konce”, napisao je on.

Dodao je i da će Putin učiniti sve da razbije savez.

“2016. je zamalo uspio u tome da sruši crnogorsku na demokratski način izabranu vladu i da ubije premijera u namjeri da spreči tu zemlju da uđe u NATO”, napisao je Mekejn.

Bivši general NATO Vesli Klark takođe je ovo prokomentarisao Trampovu izjavu.

“Kao bivši NATO komandant, znam da član 5 postoji kako bi sprečio izbijanje rata. To je razlog zašto je bio pozvan samo jednom – nakon 9/11. Crna Gora i dalje šalje trupe u Avganistan, za nas”, rekao je on.

Klark dodaje da je Crna Gora bila pod stalnim pritiskom Rusije više od deceniju, kao i da je “čak pokušala da ubije njihovog predsjednika”.

“Trampovi komentari oslabljuju NATO, daju Rusiji dozvolu da prouzorkuju nevolju i povećavaju rizik od obnovljenog konflikta na Balkanu”, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana