Tompson - zabranjen u Evropi, ali u srcima fudbalera

Srna
Tompson - zabranjen u Evropi, ali u srcima fudbalera

Zagreb - Kontroverzni hrvatski pjevač Marko Perković Tompson se nakon dočeka vicešampiona Mundijala vozio u autobusu sa fudbalerima Hrvatske, i to na njihov zahtjev, što su prenijeli mnogi evropski mediji, ističući da su nastupi Tompsona zabranjeni u brojnim evropskim zemljama zbog koketiranja sa ustaštvom.

Njegovi koncerti do sada su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji.


Strani mediji ga već dugo opisuju kao promotera neonacizma i ustaštva, a pamte se njegovo pjevanje pjesme “Jasenovac i Gradiška Stara” /mjesta na kojima su masakrirani Srbi, Jevreji, Romi i druge žrtve ustaša/, te činjenica da mu najveći hit “Čavoglave” počinje sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”.

Tompson se na zahtjev igrača pojavio na dočeku reprezentacije Hrvatske i sa njima vozio trasom od aerodroma do centra Zagreba.

Kapiten Luka Modrić je pred kamerama rekao Tomposnu da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića.

Švajcarski “Noje Ciriher cajtung” opisao je svojevremeno Tompsona kao izvođača koji “uvijek iznova upada u oči zbog ultranacionalističkih pogleda” i “veličanja fašističkog režima ustaša”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana