Томпсон више не може да кличе за дом спремни

Томпсон више не може да кличе за дом спремни 02.03.2018 11:11 | Танјуг

Загреб - Закључке и препоруке хрватске владине Комисије за суочавање с прошлошћу свако тумачи на свој начин, а према "Јутарњем листу" пјевач Марко Перковић Томсон, који иначе фаворизује усташтво на својим наступима, више неће моћи да диже десницу и кличе "за дом спремни".

Комисија за суочавање с посљедицама владавине недемократских режима је свој једногодишњи рад сажела на 33 странице препорука које је у сриједу, након годину дана рада на томе, доставила хрватском премијеру Андреју Пленковићу.

Констатовано је, како се подсјећа, да је усташки поздрав "за дом спремни” противан хрватском Уставу, али "допустив у изузетним ситуацијама".

Према тумачењу "Јутарњег листа", препоруке Комисије не обавезују владу формално, али обавезују политички, а то, како се наводи, значи да влада неће излазити изван оквира који су јој препоручени.

Уколико се буду слиједиле препоруке Комисије, неће бити потребно да влада доноси посебан закон којим би била регулисана употреба симбола о поздрава фашистичких и комунистичких режима, пише лист.

У односу на актуелне законске регулативе, како се наводи, неће бити битних измјена.

Може се, међутим, очекивати да би се актуелне одредбе кривичног закона које забрањују говор мржње допуниле текстом који би под ширење мржње подвео употребу усташког ''У'', поздрава ''За дом спремни'', ''За дом и поглавника'', четничку кокарду, знак свастике, римски поздрав, ''Зиг хајл".

Знак црвене звијезде петокраке, срп и чекић или поздрави и жигови ''Смрт фашизму - слобода народу'' и други нису спорни и у слободној су употреби.

Али, додаје се, забрањено је ширење мржње и нетолеранције које би у основи имало позивање на комунизам.

Изузеци од забране односе се на усташки поклич "за дом спремни” и то, како се наводи, зато што се "дио хрватских јединица под тим поздравом борио у домовинском рату".

Некажњено тај поклич би се, како је предвиђено, могао користити ако су поједине војне формације тај поздрав користиле као "службену ознаку" на својим заставама и грбовима у период од 1991. до 1995.

Ипак, како се наводи, допуштање јавне употребе тог поздрава морала би бити стриктно везани уз догађаје на којима се, на јавним мјестима, одаје "поштовање бранитељима који су погинули за Хрватску борећи се под тим инсигнијама”.

Па тако, према тумачењу "Јутарњег", пјевач Марко Перковић Томпсон ни случајно не би смио да користи поклич "за дом спремни”.

"Ако би то учинио, било би недвосмислено да се огријешио о закон и да је починио дјело ширења мржње. Концерт није мјесто на којем се одаје поштовање бранитељима, нити се на било који начин може везати за мјесто страдања хрватских бранитеља”, констатује "Јутарњи лист".

Ако би се, додаје се, прописала стриктна забрана употребе фашистичких симбола, они који би их ипак носили, морали би бити санкционисани.

Казну, наводи се, не могу избјећи ни они који користе заставе, капе и друга обиљежја са усташким симболима, на примјер, на обиљежавању страдања у Блајбургу.

"Премда су злочине на Блајбургу починиле партизанске јединице и масовна убиства су извршена под симболом звијезде петокраке, изузетак од забране употребе фашистичких симбола односила би се искључиво на хрватске бранитеље, и то оне који су се борили под заставом ХОС-а”, тумачење је овог загребчког дневника.

А питање свих питања да ли би послије свега спорна спомен плоча ХОС-а, на којој се налази грб са исклесаним усташким покличем "за дом спремни”, могла бити враћена у Јасеновац, Јутарњи тумачи на начин да је ово једна од "ситуација која би сигурно изазвала дилеме у практичној примјени закона".

"С једне стране би била подложна изузетку које предлаже Комисија јер су у Јасеновцу под спорним грбом и усташким покличем страдали хрватски бранитељи, али би истовремено била недопустива јер је Јасеновац мјесто холокауста и усташки поздрав тамо значи провокацију и ширење нетолеранције”, наводи лист.

"Јутарњи" коментарише и како би се третирале поруке које величају, како наводе, "великосрпску агресију и тзв. САО Крајину”, те додаје да би такве поруке такође биле забрањене, као и ношење кокарде.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица