Томпсон ослобођен: За дом спремни дио пјесме, он је писао

Агенција
Томпсон ослобођен: За дом спремни дио пјесме, он је писао

Загреб - Прекршајни суд у Слуњу ослободио је хрватског пjевача Марка Перковића Томпсона због поклича "За дом спремни" на прослави годишњице "Олује" 2017. године.

Томпсон је био оптужен за ремећење јавног реда и мира, а суд је одлучио да пjевач покличем "За дом спремни" није подстицао мржњу.

Читајући образложење пресуде, судија је навела да је "За дом спремни" саставни дио стихова његове пјесме "Бојна Чавоглаве" коју је он лично написао.

"За дом спремни” био је војни поздрав који су током Другог свјетског рата користиле усташе у НДХ, а користиле су га и хрватске јединице током ратова деведесетих година прошлог вијека.

Томпсон се почетком марта огласио поводом поздрава "За дом спремни", наводећи да су "поклич "коришћен и раније кроз историју", а да су га "користили бранитељи током деведестих".

"И ја сам га 1991. уврстио у пјесму која је одиграла важну улогу у подизању морала хрватским бранитељима, а која и данас његује успомену на то вријеме у којем се стварала држава. То је једина права истина и све друго је манипулација од стране југокомунистичких група", написао је он на Фејсбуку.

О покличу "За дом спремни" крајем фебруара одлучивала је и Комисија за суочавање с посљедицама владавине недемократских режима Владе Хрватске, када је донијета одлука да је он "противуставан, али да се може понекад користити".

Томпсон се често доводи у везу са промовисањем усташва, на његовим концертима често има доста усташке иконографије, док он пјева неколико пјесама у којима се позива на убијање Срба. Једна од њих је "Јасеновац и Градишка Стара" са текстом: "Јасеновац и Градишка Стара / То је кућа Максових месара / У Чапљини клаоница била / Много Срба Неретва носила".

"За дом спремни” се често може чути на фудбалским стадионима међу навијачима који великом већином десничарски настројени, али међу појединим спортистима.

Подсјећамо, хрватски фудбалер Јосип Шимунић преводио је скандирање "За дом спремни” са навијачима у Загребу након побједе над Исландом у квалификацијама за Свјетско првенство 2014. године, због чега га је ФИФА казнила на десет утакмица и ускратила му учешће на Мундијалу.

Осим тога, доста буре у односима између Србије и Хрватске изазвала је плоча посвећена припадницима ХОС-а погинулим током деведсетих година која је постављена у Јасеновцу у којем је током НДХ био највећи усташки логор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана