Тодорићево саопштење дигло регион на ноге

blic.rs
Тодорићево саопштење дигло регион на ноге

Загреб - Бивши власник Агрокора Ивица Тодорић својим саопштењем, првим од избијања највеће афере у Хрватској, бацио је озбиљну рукавицу у лице хрватским властима и, уколико не услиједи неки велики обрт, тј. договор, пријети низом правних мјера које ће стопирати примјену Лекс Агрокора, а систем, који је БДП Хрватске учествовао са 15 одсто, увести у стање пријетећег стечаја.

Овако познаваоци корпоративног и међународног права процјењују за Танјуг могуће посљедице Тодорићевог јучерашњег обраћања јавности.

Мимо гласина које су у четвртак прострујале Загребом - да се Тодорићу спрема хапшење, те да је он то предухитрио оглашавањем на блогу - његово сапштење, објављено и на хрватском и на енглеском, потенцијално је веома озбиљан изазов за власти у Загребу. Тодорић је, у најкраћем, оптужио хрватску државу да је циљано и смишљено спровела план преузимања контроле над његовом компанијом, да је то супротно интересима Хрватске, кроз директан политички интервенционизам, а у спрези "политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора", донесен неуставан закон, Лекс Агрокор, и национализована приватна имовина.

Он и Управа Агрокора потписали су активацију тог закона, каже, "под присилом". Већ том изјавом његов потпис над планом реорганизације односно реализације Лекс Агрокора постао је ништаван. Тодорић је, такође, "превентивно" нагласио да случај Агрокор нема ништа слично са случајем Пармалат, италијанском компанијом коју је 2003. италијанска држава преузела ради спасавања, а Европска комисија потом испитивала законитост о државној помоћи и - дала мишљење да преузимање није било спорно.

Тодорић упозорава да нема паралеле између Пармалата и Агрокора и најављује низ правних поступака, а већ је ангажовао двије водеће загребачке адвокатске канцеларије. Његово саопштење даје и правни основ Бриселу да потенцијално покрене поступак против Хрватске за недозвољену државну помоћ, односно више поступака пред Европском комисијом. Тврдња да му је приватна имовина национализована може да значи да ће Тодорић покренути поступке и пред хрватским Уставним судом, Европском комисијом, Европским судом правде у Луксембургу, па и Судом у Стразбуру.

Тим саопштењем индиректно је инсинуирао да су ангажовани и "привате ељуитy" фондови нешто слично приватним инвестиционим фондовима из САД и Хонг Конга, имали намјеру да распарчају систем Агрокор у региону и да препродају зависне фирме, које имају значајна потраживања.

Судови у Србији су у међувремену блокирали наплату потраживања зависних друштава Агрокора у Србији, а Словенија је донијела свој "лекс специјалис" којим је изузела Меркатор.

Тодорићеви наводи да је Хрватска стекла контролу над Агрокором (национализација) истовремено могу бити основ за националне агенције или комисије за заштиту конкуренције да то преиспитају. Сви ти процеси, којима "пријети" Тодорић или их може покренути, његово саопштење свакако за посљедицу могу имати најприје стопирање примјене Лекс Агрокора, а могући процеси у државама региона и пред Европском комисијом, често вишегодишњи, оставили би Агрокор са укупно 60.000 запослених "у ваздуху", у тренутку у којем је систем инсолвентан и, теоретски, пријети му стечај.

Све то, дакако, уколико не услиједи нови обрт, те Тодорић и Хрватска не постигну некакав договор. Колика ће додатна штета од овог "највећег историјског скандала", како га сам Тодорић назива, настати у међувремену, имајући у виду друге невоље Хрватске, са Словенијом због арбитраже, на примјер, тешко је у овом тренутку процијенити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана