Тодорић: Влада ми је украла Агрокор, закон сам потписао под присилом

Agencije
Тодорић: Влада ми је украла Агрокор, закон сам потписао под присилом

Загреб - Власник "Агрокора" Ивица Тодорић први пут се обратио јавности послије, како је навео, највећег скандала у историји Хрватске, с намјером да одговори на свако питање.

Он је оптужио руководство Хрватске да је, по унапријед припремљеном плану, хтјело да прикаже "Агрокор" као случај Пармалата.

"Умјесто чињеница и истине, сугерисали су да су у 'Агрокору' отуђене огромне суме новца.

Данас, седам мјесеци касније, нема случаја Пармалат. Циљ таквог дјеловања највиших званичника Владе и Сабора, кроз директни политички интервенционизам, био је доношење неуставног закона Лекс Агрокор и национализација приватне имовине, а овакав случај отимања приватног власништва није забиљежен у савременој Европи.

Ја и Управа 'Агрокора' потписали смо активацију закона, а сада посебно наглашавам, под уцјеном, присилом, пријетњама, манипулацијама законским одредбама и невиђеним медијским линчем", навео је Тодорић.

Даље истиче да је "Агрокор" градио мостове тамо гдје су други рушили.

"Улагали смо милијарде - како у Хрватску, тако и у сусједне земље, опремали људе најмодернијим знањима и технологијама.

Гдје су политичари својим недјеловањем и незнањем расељавали становнике, ми смо стварали претпоставке за останак и просперитет успјешних и задовољних људи, својих на своме.

У нашем амбициозном развоју, увијек смо се, као и бројне друге компаније, нарочито у земљама у транзицији, сусретали с изазовима. Међутим, увијек смо их и успјешно ријешавали.

Почетком 2017. године нити један ванредни догађај није био присутан у пословању ‘Агрокора’. Напротив, стајали смо боље него раније и имали велике перспективе", додао је.

Тодорић је истакао да су његови резултати мјерљиви, а мјерљиви су и резултати ванредне управе која данас управља отетом компанијом.

"Под ванредном управом значајан дио Агрокорове имовине је блокиран и изгубљена је контрола над дијелом операција у сусједним земљама. Против Агрокора су покренуте бројне судске тужбе које пријете укупној стабилности и одрживости компаније.

Приход је пао за отприлике 20% , а синергије, у које су уложене, а и које вриједе милијарде, се уништавају.

Ванредна управа добављаче третира неједнако. Агрокор је оптерећен непотребним и нелегалним кредитом, који су за себе дизајнирали стрвинарски фондови, а заложена је и сва кључна стратешка имовина, и то трусту Madison Pacific ltd са сједиштем у Хонг Конгу.

Ако се овакво стање настави сви ће повјериоци, осим Рамљакових повлаштених фондова, њему блиских добављача, партнера, савјетника и сарадника изгубити огромне вриједности.

То је права истина. Све остало су лажи и обмане ванредне управе и њених политичких спонзора, што ће будућност и чињенице врло брзо показати", навео је. Потом се осврнуо и на улогу државе.

"У тренутку када је Агрокор нападнут најпрљавијом политичком и медијском кампањом у историји наше земље, Влада Републике Хрватске није, као што то чине владе свих свјетских држава, од САД-а до Њемачке, није подржала своје кључне индустрије и највећег подузетника.

Напротив, Влада је била кључни учесник те кампање и спроводилац противуставне и незаконите национализације, која ће, увјеравам вас (показаће вријеме), по посљедицама за хрватску привреду и индустрију бити равна велеиздаји.

Данас се кула од карата, коју су лажима изградили Мартина Далић, Анте Рамљак и њихови партнери и помагачи, руши. Остају још биланси ‘Агрокора’ и његових друштава у којима ванредна управа на челу с Антом Рамљаком конструкцијама и притисцима омогућује људима из фонда Kingthead да директно управљају и манипулирају билансима. То чине како би створили претпоставке за стицање стотина милиона евра неприпадајуће финансијске користи.

‘Агрокорове’ милијарде заиста су изгубљене, али не мојом, нити кривњом мојих сарадника, него владиним активностима уочи и након доношења Леџ Агрокора. О томе ћу ускоро јавно говорити", најавио је.

Такође, Тодорић је истакао да ће се грађани Хрватске и региона увјерити да је национализација "Агрокора" политички пројекат који је у супротности са интересима Хрватске.

"Владином одлуком о национализацији ‘Агрокора’ проузрочене су далекосежне привредне и финансијске штете које се већ мјере у милијардама куна. Уништава се индустрија и њена тржишна позиција у Европској унији. Хрватска и регија притом губе синергијске учинке у ЕУ.

Такве одлуке Владе Републике Хрватске земљу су увукле у позицију високог друштвеног и политичког ризика за што неће моћи избјећи одговорност јер иза сваког противправног отимања, иза сваког криминала, увијек стоје појединци с конкретним именима и презименима.

Стога ћу у наредном времену, а у циљу заштите вриједности улагања у ‘Агрокор’, радних мјеста и привреда држава у којима послујемо те свих наших дионичара, покренути све правне радње које су ми на располагању, како у Хрватској, тако и пред међународним тијелима.

Притом ћу јавним иступима и објавом релевантних докумената у потпуности разоткрити спрегу политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог Агрокора, а која је стварни разлог доношења неуставног Леџ Агрокора", закључио је Тодорић, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана